Радиационният фон в област Добрич не е завишен след пожара край АЕЦ „Чернобил“

19:57, 02 юли 15 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма повишение на  радиационния фон в област Добрич след пожара в района на АЕЦ „Чернобил“. Следи се нивото на радиация във всички общини, съобщи за Topnovini.bg дежурният в Областния съвет за сигурност. Той обясни, че се държи постоянна връзка с общините от областта.

В съвета няма получено предупреждение за евентуална опасност от радиация. Според дежурния, облак оттам може да достигне региона най-рано утре сутринта.

В момента в Добрич е тихо, няма вятър, обясни дежурният в Метеостанцията в областния град. По информация от колегите му от Метеорологичната служба във Варна, нямало опасност облаците да стигнат до Добричка област.   

Не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната, съобщи btv, като се позова на информация на МВР. От Министерството на здравеопазването също потвърдиха, че за момента няма опасност за здравето на българите заради пожара край АЕЦ „Чернобил”.

По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната.

Националният оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна.

Към момента няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България. МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и Агенцията за ядрено регулиране, посочва btv.

Горски пожар бушува край авариралата атомна електроцентрала в Чернобил, предаде ТАСС. Засечено е сериозно повишаване на нивата на радиация, което стресна десетки българи. За момента обаче те нямат основания за притеснения, уверяват отговорните институции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама