Велизар Енчев: Да се учим на достойнство от СИРИЗА

20:51, 02 юли 15 / Политика 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изцяло подкрепям модела на управление на Алексис Ципрас и неговата СИРИЗА в Гърция. България трябва да се научи от сега управляващото правителство в Атина на национално достойнство и последователно и упорито отстояване на националните интереси – в икономически, политически и социален план.

Това заяви пред София Topnovini.bg независимият народен представител Велизар Енчев.

Той съобщи, че учреденото от него движение „Българската пролет“ очаква всеки момент да получи съдебна регистрация за прерастването й в политическа партия. Тя ще участва самостоятелно на местните избори през есента на тази година.

Относно обстановката в южната ни съседка Енчев каза, че сме свидетели на колосален двубой между Гърция и „тройката“ кредитори – Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК).

Според независимият депутат това не е битка за свалянето на Ципрас от власт. „Това е битка за оцеляването на капитализма в сегашния му вид. От едната страна стоят финансовите акули на този дивашки капитализъм, който превръща малките държави в парии, а по-големите в техни вечни господари“, обясни Велизар Енчев.

По думите му това е битка за запазване на този „порочен капиталистически модел“, срещу който се е обявил дори френския президент Никола Саркози преди шест години. Тогава на световния икономически форум в Давос (Швейцария) Саркози е заявил, че настоящият капитализъм ще бъде пометен от улицата и народното недоволство. За да бъде избегнато това се налагало тази икономическа система да бъде хуманизиран и социализиран този, офшорните зони да бъдат закрити и да бъде сложен контрол върху финансовия капитал.

„Именно това прави в момента Гърция. От тази битка между дивашкия капитализъм и малката и беззащитна Гърция ние трябва да подкрепим южната ни съседка“, категоричен е Енчев и допълни, че в България нямаме нейните проблеми и огромния й дълг, но можем да попаднем в същата ситуация.

Относно свикания референдум на 5 юли, на който гърците ще кажат своята дума относно предложението на „тройката“, Енчев заяви, че се свика малко късно, но това е доказателство за демократичността на управляващите Гърция.

„На какво основание референдумът, който премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се кани да проведе в страната си за излизане от Европейския съюз, е легитимен и европейски, а националното допитване в Гърция е антиевропейски?“, попита народният представител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама