"Българската левица" вярва на Ципрас и СИРИЗА, гони балотаж на местния вот в Русе

08:38, 04 юли 15 / Политика 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Партия "Българската левица" подкрепя своите приятели от Европейската лява партия - СИРИЗА. Предстои на Национален комитет да приеме и нарочна декларация в тази посока. Това заяви местният лидер на ПБЛ в Русе Мариян Димитров.

Той изрази надежда, че и гръцкият народ ще окаже необходимата подкрепа на правителството на премиера Алексис Ципрас на предстоящия референдум, отговаряйки с "Не" на натиска на кредиторите.

"Гърция трябваше да обяви фалит още през 2010 г. Тогава правителството на ПАСОК и "Нова демокрация" взе пари под формата на държавни ценни книжа, купени от френски и немски частни банки с мисълта за по-голяма печалба. Тогава за да не фалират тези банки, г-жа Меркел и тогавашният френски президент Саркози преоформиха този дълг в обществен. Така всички европейски данъкоплатци поеха този дълг. Така гърците бяха поставени на колене. Всички помощи влизаха реално в Гърция, но те влизаха във френски и немски банки там", коментира още Димитров.

Според него е повече от ясно, че този дълг не може да бъде изплатен, но просто Франция и Германия искат да свалят това правителство, защото политиката му ще им пречи да продължат да трупат дивиденти за сметка на други и вече е започнала да "заразява" Испания, Португалия, Италия и др. страни.

Мариян Димитров изрази надежда, че подобни тенденции ще има и у нас и доверието в Партия "Българската левица" тепърва ще нараства.

"Нищо в природата не се губи и това пространство, което се освободи от американски капитали може да се заеме от руски и китайски капитали", каза още Димитров.

"Ясно е, че може да има споразумение. Въпросът е дали ще бъде сключено от Ципрас или от други. Лошото е, че на мястото на СИРИЗА има опасност да дойде крайната десница в лицето на "Нова зора", която търси проблема само в различните", коментира Мариян Димитров.

Той не пропусна да изрази недоволството си от политиката на местната власт в Русе да бламира неговите питания в Общински съвет - Русе.

Според него това показва управленската немощ на Пламен Стоилов и неговия екип. В тази връзка Димитров изрази надежда, че русенци ще окажат по-голяма подкрепа на готвеното от ПБЛ обединение на радикални сили на местния вот, вместо на ГЕРБ или на Божидар Йотов, който бе определен като "подигравка за всички ляво мислещи хора". Той не изключи и възможността БСП и ГЕРБ да работят заедно преди и след изборите, визирайки досегашни действия на функционери от двата лагера.

"Тук се сменя само касиера. Община Русе се управлява от неолиберална олигархия", категоричен е Димитров, който бе уверен, че Партия "Българската лeвица" има сили да се пребори за балотаж в Русе.

Той отново коментира и диалога, който бе проведен с еврокомисаря Франс Тимерманс в Русе и това, че 50 души не бяха допуснати на тази среща. Вече е внесена жалба в Административен съд - Русе по този случай от него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама