РЗИ: Няма радиоактивно замърсяване във Варна

11:31, 04 юли 15 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма данни за наличие на радиоактивно замърсяване в резултат на пренос на въздушни маси от територията на АЕЦ "Чернобил", съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). От там са категорични, че няма здравно-радиационен риск за населението на град Варна след възникналия пожар на 29 юни в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ "Чернобил".

Здравните инспектори са извършили учестено измерване на гама-фона пред РЗИ-Варна и района на морската градина през вчерашния ден. Измерените стойности варират 0,05 до 0,09 µSv/h . Отклонения извън нормалните флуктуации на гама-фона за град Варна не са констатирани. 

За периода от 26 юни до 2 юли здравните инспектори са проверили 6 обекти, използващи източници на йонизиращи лъчения (ИЙЛ) при осъществяване на държавен здравен контрол за спазване на изискванията за защита на лицата от въздействието на йонизиращи лъчения, с цел проверка на документацията и спазване изискванията и правилата за радиационна защита. При извършените инспекции не са констатирани нарушения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама