Бащата на валутния борд у нас: "Българското решение" ще спаси Гърция, ако напусне еврозоната

12:03, 04 юли 15 / Политика 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Икономистът Стив Ханке, по-известен у нас като бащата на валутния борд в България, заяви, че страната ни не трябва да влиза в еврозоната. В интервю за Българското национално радио той споделя, че това ще доведе до същия сценарии, който се развива в момента в Гърция.

„На България ѝ трябва валутен борд и дисциплина. Ако влезете в еврозоната, вие ще изгубите всяка дисциплина и се страхувам, че ще започнете да вървите по посоката на Гърция, защото ще имате големи фискални проблеми“, обяви Ханке.

Според него, ефектът от кризата в Гърция върху България няма да бъде сериозен, но все пак не трябва да се изключват негативни последици. Ханке уточни, че има един единствен начин гърците да оцелеят извън еврозоната и това е т.нар. от него "българско решение" - влизането им във валутен борд.

„С въвеждането на драхмата курсът ѝ трябва да бъде фиксиран с еврото. Това ще ги накара да се дисциплинират. Те трябва да последват примера на България и да въведат валутен борд", каза още икономистът.

Той не подмина и темата за бъдещия нов управител на Българската народна банка. Според него, той трябва да е против влизането на страната ни в еврозоната. Освен това, Ханке даде съвет на БНБ да публикува ежемесечно отчетите на всяка банка поотделно.

"Смятам, че новият гуверньор трябва да има добър характер, висок морал и да е човек, на когото може да се има доверие“, заяви Ханке.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама