Около 30 000 души у нас страдат от Болестта на Бехтерев

13:29, 04 юли 15 25 574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 30 000 души в страната страдат от Болестта на Бехтерев. Стряскащите данни коментира днес на бригфинг в пресклуба на БТА в Плевен инж.Живко Янков, председател на Сдружението на болните от Болестта на Бехтерев /БСБББ/. Той заедно с плевенския ревматолог д-р Красимира Стефанова разказаха за някои от най-често срещаните пречки за пациентите с това заболяването, което е нелечимо и води до инвалидизация на млади хора. Поводът за пресконференцията бе започналата в 13 часа в хотел „Ростов“ среща, посветена на пациентите с Болестта на Бехтерев. Тя е част от националната кампания „Сега вече знаете“.

В срещата участват ортопедът д-р Веселин Михайлов, психологът Елена Атанасова, адвокат Асен Георгиев и представител на Регионалната здравна инспекция в Плевен. Трудното диагностициране на заболяването, тромавият бюрократичен път, който извървяват на всеки 6 месеца пациентите са малка част от проблемите, с които се сблъсква всеки българин с Болестта на Бехтерев. А е факт, че от това заболяване страдат най-вече млади хора на възраст от 18 до 35-40 години. Ранната диагноза позволява то да бъде овладяно на време и хората да водят добър социален живот, да са трудоспосбни, обясниха днес инж. Янков и д-р Стефанова.   

По думите на инж.Янков 40% от страдащите от заболяването у нас са т.нар. „спящи Бехтеревци“, т.е. те имат всички симптоми – будят се нощем от болки в гърба, изпотяват се, все по-трудни стават за тях ежедневните движения, но не знаят за заболяването си. Често личният лекар не насочва на време пациентите, години наред те се лутат между невролози и ортопеди, докато не бъдат насочени към ревматолог.

Най-голям ефект в лечението на болните с Болестта на Бехтерев дава т.нар. биологична терапия, която обаче има опасност да бъде „орязана“ от НЗОК, обясни още инж. Янков.  От Сдружението миналата седмица са внесли предложение в Здравната каса за намаляване на бюрократичната тежест за пациентите с това заболяване. Предстои и среща, на която да се обсъди проблемът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама