Кандидат-студентите с оплаквания от приемните изпити в университетите

14:24, 04 юли 15 25 696 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стартира редовната кандидат-студентска изпитна сесия в Университета за национално и световно стопанство, а с нея се заговори и за старите проблеми във висшето ни образование. На днешния първи редовен изпит по „Български език и литература“ се явиха 1 641 кандидат-студенти, съобщиха от УНСС. Кандидат-студентите решаваха тест от 80 въпроса с три различни модула.

 

Първите два са по български език и математика и включват по 20 въпроса. Третият модул се състои от 40 въпроса по литература. За всеки верен отговор кандидатът получава 4 точки, за грешен му се отнема една, а ако не попълнил някой от въпросите, не му се отнемат или прибавят точки. 

 

„Изпитът мина добре“, с усмивка ни съобщи Аделина от Казанлък, която точно излизаше от сградата на икономическия университет, предаде репортер на София Topnovini.bg.

 

Тя иска да учи право и призна, че УНСС не й е първото желание, а по-скоро се застрахова при евентуален неуспех на изпита в Софийски университет „Свети Климент Охридски“. 

 

„Ще кандидатствам за специалността „Право“ във всички университети. Проблемът е, че навсякъде изпитите са коренно различни“, казва младата дама.

 

Изпитът по история на България на 7 юли в УНСС ще бъде върху новата история на България, докато този в СУ – върху възрожденската и средновековната.

 

„В единия е тестът, а в другия университет ще разработваме тема. Това е проблем според мен“, казва тя. 

 

Относно днешния изпит Аделина сподели, че някои от въпросите са били елементарни, а други двусмислени, но общо взето е доволна от представянето си. 

 

Николай Валериев от Монтана се похвали, че е решил почти всички въпроси.

 

„Не отговорих на някои от математиката, но не мисля, че е проблем“, каза той . Николай е искал да следва туризъм, но не е държал матура по английски и няма да бъде допуснат до класирането за въпросната специалност. „Сега ще кандидатствам в поднаправление „Икономика и бизнес“, допълни той.

 

Оценките си от днешния изпит по литература в УНСС кандидатите ще научат в понеделник. Данните ще бъдат обявени в сайта на университета, на листинги, разлепени в сградата на УНСС, или чрез SMS до кандидат-студентите, пожелали това.  

 

На 5 юли са изпитите по чужди езици - английски, немски, френски, испански и руски, на 6 юли - по журналистика - писмен, на 7 юли - по история на България, на 8 юли - по география на България, на 9 юли - по математика. Последният изпит е по журналистика - устен - на 10 юли. 

 

Всички изпити започват в 9.00 часа и продължават три астрономически часа. Първото класиране е на 14 юли. Кандидат-студентите, които са се явили и на предварителни, и на редовни приемни изпити, участват в класирането с по-високата оценка. През учебната 2015-2016 година в УНСС в редовна и дистанционна форма ще се обучават 4370 първокурсници в ОКС „бакалавър“.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама