Гърците избират между еврото и драхмата на референдум

07:54, 05 юли 15 / Свят 25 232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Трябва ли предложението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд по време на срещата на Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което съдържа две части, съставящи заедно цялостната им оферта, да бъде прието?" – отговорът на този въпрос ще дадат днес гърците на референдум.

Допитването изненадващо беше свикано в разгара на преговорите на Гърция с кредиторите. Страната стана първата в света, която не внесе навреме вноската си към МВФ, а премиерът Алексис Ципрас обясни, че с рефердума цели страната му да има по-силни позиции за преговори. Преди дни той поиска да бъдат опростени 30% от задълженията на държавата към кредиторите, както и 20 години гратисен период по обслужването им.

Според някои анализатори гърците днес избират между еврото и драхмата, която може да се върне, ако страната излезе от еврозоната.

Последните социологически проучвания от петък, събота е ден за размисъл, показват, че съвсем минимална преднина имат тези, които ще отговорят с „да”. Около 9-11 процента обаче твърдят, че все още не са направили своя избор. Според анализаторите фактът, че банките са затворени, ще доведе до засилване на подкрепата именно за кредиторите, въпреки че управляващите призоваха да се отбележи „не”.

Резултатът от референдума обаче не е задължителен за изпълнение от властите, както например предвижда при определени условия българският закон. На практика отговорът на въпроса е по-скоро „за сведение”. И макар гласуването в Гърция да е задължително, от години не се налагат санкции за неучастие във вот.

Гърците гласуват там, където са родени, а не където е постоянният им адрес. Фактът, че допитването беше свикано само за около седмица, може да попречи на доста от тези, които живеят в чужбина, да се върнат по родните си места, което допълнително ще ограничи броя на гласуващите – секции в чужбина не се разкриват. Все пак социолозите очакват активността да е близка до тази на последните парламентарни избори – около 63 на сто.

Секциите в цяла Гърция отварят в 7 часа сутринта. Гласуването приключва в 19 часа, а първите резултати от екзит пола се очаква да бъдат оповестени около 21:30 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама