Младежите от випуск 2015 трябва да подадат декларация в НАП

07:56, 05 юли 15 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
1600 младежи от Русе и региона, които са завършили средното си образование през тази година, трябва да подадат в офиса на НАП в Русе декларация образец 7 за своето здравно осигуряване. Това е необхозимо да стане най-късно до 25 юли, съобщиха от пресцентъра на приходната администрация.

Младите хора трябва да заплащат сами здравните си осигуровки до постъпването на работа или до записване във висше учебно заведение в редовна форма на обучение в страната или чужбина.

Те следва да внесат първата си вноска за юли в размер на 16.80 лв. до 25 август, а за август – до 25 септември и т.н., за да не загубят здравно-осигурителните си права.

От НАП напомнят, че лице, което не плати осигуровките си за здраве в продължение на 3 месеца за период от 36 месеца, губи пациентските си права. Допустимо е вноските да се платят и за двата месеца наведнъж, но върху сумите ще бъде начислена лихва за периода.

Здравните вноски се превеждат по отделна сметка, указана във всеки офис на НАП, с код за вид плащане: 56 11 11. Ако все пак младежите пропуснат да внесат навреме своите здравни осигуровки, преди да го направят, е задължително да проверят актуалния размер на вече начислената лихва за забавяне. Това може да стане в офисите на приходната агенция или от нейния сайт www.nap.bg в рубриката „Справка за здравноосигурителен статус“.

Най-лесният начин за по-пълна информация, е лицата да получат достъп до електронните услуги на НАП с персонален идентификационен код (ПИК). Той ще им позволи да правят различни справки за здравен и трудово-осигурителен статус, за лихви по забавени плащания и други.

Размерът на дължимите здравни вноски може да се провери и на тел. 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама