Русенската филхармония представя хитовете на АББА във Велико Търново

09:12, 05 юли 15 / Култура 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хитовете на АББА ще огласят сцената на Летния театър във Велико Търново тази вечер. В концерта „Класиката среща АББА” най-известните песни на популярната шведска група АББА, завладели сърцата на различни поколения, ще прозвучат в изпълнение на Мариана Попова, Дивна и близначките Александра и Владислава Димитрови, рок банда и Русенска филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

„Забелязал съм, че най-големите световни рок групи са се стремяли винаги към симфоничната музика. Можем да започнем с „Дийп Пърпъл” и Джон Лорд, който пише концерт за симфоничен оркестър и рок група и продължава с композиции за симфоничен оркестър.

Можем да говорим и за Фреди Меркюри от „Куин” с неговата неистова любов към операта, което води до съвместната му работа по негово настояване с Монсерат Кабайе. Така се ражда песента „Барселона”. Веднага идва ред и на групата АББА с тяхната симфонична творба „Интермецо”, написана през 1974 година, която публиката ще чуе в аранжимент отново на тази година.

Миналата година гостувахме с 4 концерта „Класиката среща АББА” в различни градове на България при препълнени зали. И затова решихме да повторим програмата, но този път с български изпълнители. Щастливи сме, че Мариана Попова, Дивна и близначките Алекс и Влади от Х-Фактор ще участват в концертите тази година.

Ще прозвучат кавъри на най-популярните и любими за публиката вечни хитове на легендарната група, както и специално написаната от българския композитор и аранжор Пламен Проданов „АББА Симфония” за симфоничен оркестър по теми от песните на АББА. Вече мога да кажа, че това,  което замислихме преди няколко години като поредица „Класиката среща АББА” с музиката на най-големите рок групи, които са имали своята визия и за класическата музика, е факт.

Чрез тези концерти успяваме да покажем, че музиката не може да се дели на симфонична, оперна, фолклорна, рок, поп музика и т.н. Музиката е или добра, или лоша. Когато е добра, границите между различните видове музика отпадат, разказа диригентът Найден Тодоров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама