"Хемус" ще бъде завършена до 2019-та г. с европейски средства от новия програмен период

11:00, 05 юли 15 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Планът „Юнкер” е много  добра възможност за дофинансиране на големи проекти, не само в публичния, но и в частния сектор. Няма информация какъв ще е размерът на средствата, които страната ни ще получи по този план за доизграждането на автомагистрала „Хемус”, но такива ще има през новия програмен период.

Искрено се надявам, а и получихме уверение от Министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, че магистралата ще бъде завършена до 2019 година”, каза кметът на Велико Търново Даниел Панов.

"Децентрализацията е част от местната власт и вече има реализирани проекти, свързани с нея. Това беше и една от основните теми, които обсъждахме при посещението ми в Брюксел", каза още градоначалникът на старата столица.

По време на посещението му в белгийската столица е обсъждана и нуждата от продължаване процеса на реална децентрализация в полза на разширяване правомощията и ресурсите за местното самоуправление в България.

Той добави, че са обсъждани и теми, свързани с европейските проекти през новия програмен период 2014 – 2020 година. „Моят въпрос по тази тема беше за неусвоените средства по фонд „Земеделие”. Мисля, че са около 400 млн.

Предложението ми беше областните градове да излязат от контекста на тази програма, а в нея да участват останалите населени места, тъй като нищо чудно и този програмен период да има неусвоени средства по тази мярка. Това е единственият вариант селата да променят своя облик”, обясни градоначалникът. Той допълни, че е даден пример за това с програмата „Местни инициативи”, която се изпълнява ежегодно и бюджетът й се увеличава постоянно.

„Вече населените места в нашите общини са до такава степен реконструирани от гледна точка на детски площадки и площади, че те сами започват с тези пари да си изграждат улици. Така, че от следващия период трябва да се помисли за едно допълнително финансиране от страна на Общината, за да може обликът на селата да бъде изцяло променен”, каза още инж. Панов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама