Иво Прокопиев: При “не” гърците ще трябва да поемат загубата със спестявания си

11:00, 05 юли 15 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При отговор “не” гърците ще трябва да поемат загубата със собствените си спестявания и обедняването ще е много по-жестоко и много по-незабавно. Това заяви пред БНТ бизнесменът и издател Иво Прокопиев.

Той коментира, че всички данни от социологическите проучвания в навечерието на избора в южната ни съседка са били разделени 50 на 50 и в този смисъл изходът от днешния референдум е напълно непредвидим.

Иво Прокопиев призна, че му се иска разумът да надделее и гърците да гласуват с “да” и да подкрепят плана на кредиторите, като по този начин поискат оставката на Сириза и на Ципрас, защото тяхното политическо неумение да водят преговори доведе страната до тази политическа криза, в която се намира в момента.

Според него тогава ще има много по-ясна перспектива за страната с международна подкрепа и с план за реструктуриране на гръцката икономика.

Иво Прокопиев припомни, че това не е първият дефолт за Гърция. “Само преди няколко години имаше дългова криза, в която частните кредитори бяха подстригани – те трябваше да отпишат голяма част от своите вземания като част от плана за реструктуриране, който в момента Гърция с новото си политическо ръководство в лицето на Сириза отказва да спазва. В момента се говори за фалит към официалните кредитори в по-голяма степен”, обясни той.

По думите му това означава спиране на разплащанията, което е на практика пълна финансова блокада на цялата държава, очерта той. Допълни, че възниква и въпросът може ли такава държава да бъде част от ЕС и еврозоната, като отговорът, според него, е по-скоро „не”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама