Допитването в Гърция преминава спокойно

11:39, 05 юли 15 / Свят 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гласуването до момента на свикания в Гърция референдум с въпрос дали одобряват последното предложение на тройката кредитори, преминава спокойно, предават информационните агенции. Няма сигнали за нарушения и нередности.

След като пусна бюлетината си премиерът Алексис Ципрас заяви, че е оптимистично настроен. Преди два дни на многохиляден митинг той призова гърците да отбележат „не” на вота.

 „Днес е празник,  празникът на демокрацията. Защото демокрацията е празник, тя е радост. Когато побеждава страха и изнудването, тя е и избавление, и изход”, коментира след гласуването Ципрас, цитиран от GRReporter. По думите му народът изпраща послание за решителност, послание, че изборът е в неговите ръце. „Много хора могат да пренебрегнат волята на правителството, никой не може да игнорира волята на един народ да държи живота си в ръцете си”, заяви още Ципрас.

Президентът Прокопис Павлопулос заяви, че днес е денят на гражданина, който трябва да реши по съвест и оглед на националния интерес бъдещето на страната и на народа. „Независимо от резултата, утре всички трябва да вървим заедно”, посочи той.

 „Днес гласуваме и утре всички ще се заловим с работата заедно”, каза  кметът на Атина Георгиос Каминис в Амбелокипи, където гласува.

Бившият премиер Георгиос Папандреу пък посочи, че за големите промени е от стратегическо значение „да останем в твърдото ядро на еврото, за можем да ги направим по най-резултатния начин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама