500 българи имат нужда от кръвопреливане ежедневно, няма дарители

14:03, 05 юли 15 25 606 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Хората, които сме с идеално здраве, сме благословени. Именно затова трябва да се замислим за останалите, които имат нужда и да им помогнем”. Така Анна Пелова се обърна към всички хора, които  до сега не са дарявали кръв. Днес тя беше сред десетките, които доброволно дариха кръв в благотворителна акция за кръводаряване в столицата.

Анна разказва, че до сега е дарявала веднъж, но здравословно не й се отразило добре. За това и не била сигурна, че ще го направи пак. Късно снощи обаче тежка кататстрофа, на която става свидетел променя мнението й.

„Пътувайки по магистралата попаднахем на обърнат ТИР. За малко щяхме да се ударим в него, но успяхме да спрем. Катастрофата беше много тежка, много страшна и беше станала съвсем скоро. Тирът се беше преобърнал и от страната на шофьора се беше огънала цялата кабина.Тогава се замислих колко ли хора се нуждаят от преливане на кръв. Дали ще е този човек или друг в такава ситуация, няма значение. Точно в такива нещастни случаи се използва тази дарена кръв, затова не бива да се замисляме“ споделя младата жена.

Проблемът с доброволното кръводаряването у нас е много голям. За съжаление България е на едно от последните места по доброволно кръводаряване в Европа, а всеки ден повече от 500 българи имат нужда от кръв .Все по-малко хора се решават да дарят доброволно, за това и бизнесът с кръв на черно процъфтява.

„Едва 25% от всички кръводарители са тези, които го правят доброволно, такива, които идват да дарят без да е за техен близък или без да им е платено на черно и всъщнст ние сме сред псоледните държави в  Европа по брой доброволни кръводарители именно поради тази причина“, обяснява председателят на Българската организация за доброволно даряване Стефка Попова.

Оказва се, че у нас предимно хората даряват за близки. Често обаче дарената кръв не достига, тъй като банките в кръводарителските центрове са празни. Няма доброволни дарители, които да ги захранват. Така се стига и до пазара на кръв, където една банка върви между 50 и 80 лв. В зависимост от това колко спешно ви трябва.

„Опира се до търгашите на кръв. Не е популярно доброволното даряване на кръв у нас и много малко се говори за него. Именно това е най-големия пробем. Трябва да се насърчат хората и да разберат, че има нужда да помагат на други хора в нужда“, категорична е Попова.

Днес в доброволната акция се включиха близо 80 души. Организаторите обясняват, че ако искате да дарите не е трудно. Изисква се само желание и разбиране, че в момента някой има нужда от вас, за да живее.

Събитието е част от ежегодната кампания по повод Световния ден на доброволния кръводарител. Основна тема на кампанията за 2015 година е "Благодаря ти, че дари кръв, за да ме спасиш!", а честванията по целия свят ще преминат под мотото "Дарявай кръв редовно и безвъзмездно. Кръводаряването е важно!".

Ако се съмнявате дали можете да бъдете кръводарител или имате други притеснения, информация за процеса, предпоставките и противопоказанията за кръводаряване ще намерите на сайта на Българска организация за доброволно кръводаряване - www.bgblood.org.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама