Рицарите без броня се събират по идея на Олег Ковачев

17:35, 05 юли 15 / Култура 25 1048 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Актьорите от българския филм „Рицар без броня“, сниман през 1966 г., ще се съберат през втората половина на септември месец по случай 50-годишнината от заснемането му, сподели пред София Topnovini.bg инициаторът на срещата актьорът и режисьор Олег Ковачев, който във филма играе главната роля на малкия Ваньо.

„Хората си отиват един по един и останахме предимно хлапетата, които бяхме на по 9 – 10 години“, каза с носталгия Ковачев и отбеляза, че идеята му е хрумнало случайно и все още е в суров вид.

Срещата ще бъде „с едно намигване към миналото“ и „поклон пред този хубав български филм, който остава в историята на българското кино“, подчерта момченцето от „Рицар без броня“. Прожекция на самия филм в някой летен театър е една от допълнителни идеи, сподели режисьорът. Друга от идеите му е да се съберат хора, които харесват този филм, за да видят „порасналите и одъртели деца оттогава“.

Ковачев каза с мъка, че са останали живи малко актьори от филма. Сред тях са Мария Руселиева, която играе майката, Никола Анастасов в ролята на съседа, Георги Пенков, който също е с малката роля на старшината от КАТ. Той изрази надеждата, че въпреки възрастта на някои от тези хора, те ще успят да присъстват на предстоящата среща.

„Имам телефоните на някои от тях, но не на всички. Сега чакам тези, които са се снимали във филма, да се свържат с мен“, допълни Олег Ковачев.

В началото на месец септември 2015 г. ще бъде ясно кога, къде и с кого ще се състои филмовата вечер.

Месец след срещата Ковачев е решил да направи организация на децата, снимащи се във филми. Тя ще бъде нещо като фондация, в която да се събират и малките актьори, които сега се снимат, сподели той.

Моментът ще бъде запечатан с обща снимка на порасналите и сегашните деца. Всеки месец ще се пуска филм с участието на актьорите-деца от втората половина на миналия век, за да се запознае сегашното поколение с филмите, в които са се снимали деца навремето.

„Когато участвах в „Рицар без броня“ и бях на 9 години, всичко ми се виждаше като някаква игра“, споделя той с приятна нотка за отминалото време, когато е имал възможността да играе с известни артисти, но не го е осъзнавал.

„Като минат години, човек осъзнава до кого е бил, защото да се снимаш с Апостол Карамитев е нещо, което остава завинаги като един блестящ спомен в съзнанието“, каза с трепет Ковачев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама