Убедително "не" на референдума в Гърция

21:07, 05 юли 15 / Свят 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първите официални данни  от референдума в Гърция сочат, че с „не” са гласували почти 60 на сто от избирателите, а с „да” – малко над 40 на сто.  Резултати са публикувани на сайта на вътрешното министерство и са на база на обработени 7.56 от гласовете.

„Правителството на Гърция получи ясен мандат да защити позицията си на преговорите с кредиторите и незабавно започва преговори по същество за споразумение с кредиторите. Това заяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис пред телевизия Ant1 след приключването на гласуването на референдума в южната ни съседка.

„Такъв резултат, макар и с малка разлика в полза на „не” дава на правителството народен мандат да действа в извънредно трудните условия. Той дава възможност на правителството да защити позициите си, собстевното си предложение”, каза Сакеларидис.

Той добави, че преговорите не започват от нулата.

Последното предложение на премиера Алексис Ципрас беше отписване на 30 на сто от дълговеет в размер на над 300 млрд. евро и разсрочване на остатъка за 20 години.

Междувременно швейцарското издание NZZ am Sonntag съобщава, че Гърция е предложила данъчна амнистия за недекларирани средства на нейни граждани в швейцарски банки. Според проекта срещу еднократно облагане с 21 на сто тези доходи ще бъдат узаконени. Все още нямало споразумение между двете страни, както и одобрение от парламента в Атина. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама