Подновяват навигационните знаци в българската част на река Дунав

06:24, 09 юли 15 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) започна модернизацията на системата за навигация в българската част на река Дунав. Закупуването на новите плаващи и брегови навигационни знаци и фарове се извърши по проект „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав“, финансиран по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013.

Доставката на 160 плаващи светещи буйове, 980 несветещи брегови знаци, 20 светещи фарове приключи на 23 април тази година. Внедрена е и система за мониторинг, която ще контролира и информира в реално време за местоположението и състоянието новите знаци и фарове.

До момента има поставени 96 километрични знаци от общо 980 брегови знаци в района на остров Белене до остров Батин и района на Русе. Поставени са и 19 брегови знаци, като 9 от тях са в района на гр. Русе, а останалите от устието на р. Тимок до района на Видин.

До края на годината ще бъдат монтирани всички знаци и фарове, чрез което щесе постигне осъвременяване на навигационно-пътевата обстановка в българския участък на река Дунав и ще се повиши безопасността при корабоплаване. Бреговите знаци информират корабоплавателите какви са условията на българския бряг за акостиране, престой, маневриране, преминаване и за регулиране на корабоплавателния път в даден участък.

Светещите брегови фарове указват положението на корабоплавателния път по отношение на брега и съвместно със сигналните брегови знаци обозначават плавателния път в тези места, където той се приближава към брега.

Системата за контрол ще проследява работата им и тяхното състояние чрез използване на GPS (Глобална система за позициониране) и АИС комуникация (Автоматична идентификационна система). Наблюдението ще се извършва чрез компютърна система от експерти на ИАППД.

Други дейности, заложени в проекта са изграждането на опорна GPS геодезична мрежа по българския бряг на р. Дунав и доставянето и инсталирането на 9 бр. автоматични хидрометрични и метеорологични станции по поречието на реката от Ново село до Силистра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама