Центровете за настаняване от семеен тип в Разград стават делегирана от държавата дейност

07:33, 09 юли 15 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От първи ноември трите Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в Разград стават делегирана от държавата дейност. Предложението на кмета Денчо Бояджиев предстои да бъде обсъдено и гласувано на предстоящата извънредна сесия на Общинския съвет, насрочена за 20 юли.

Центровете са открити по проект “Осигуряване на сигурна и стабилна среда за деца и младежи с увреждания в община Разград, чрез предоставяне на социални услуги от резидентен тип”, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007–2013.

Двата Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в ж.к „Орел” са с капацитет 2 по 14 места. Те разполагат с осем спални, три дневни, шест санитарни помещения и общо централно пространство – трапезария.

В центровете се предоставят социални услуги на повече от 20 деца и младежи с увреждания на възраст от 4 до 23 години, изведени от специализирани институции.

Центърът за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, намиращ се на ул „Петра” е с капацитет 8 места. В него има четири спални за по две деца, помещение за персонала, кухня, трапезария и дневна. Там са настанени деца, изведени от Дома за деца, лишени от родителска грижа на възраст от трети до седми клас.

В докладната записка кметът Бояджиев посочва, че дейностите по проекта приключват на 31 октомври, поради което и с цел  гарантиране устойчивост и непрекъсване на предоставянето на социалните услуги, е необходимо същите да бъдат открити като делегирана от държавата дейност.

Откриването им е заложено в приетия с Решение на Общинския съвет годишен план за развитие на социалните услуги в община Разград за 2015 г. и в проектобюджета на общината за делегираните от държавата дейности, финансирани чрез общинските бюджети за 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама