Яне Янев: КТБ е била черна каса за влияние

09:11, 09 юли 15 / Политика 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
КТБ е била черна каса на определени политически и икономически групировки, които чрез нея са осъществявали нерегламентирани търговски и бизнес операции, каза лидерът на Ред, законност и справедливост (РЗС) Яне Янев в ефира на БТВ и допълни, че докладът на временната комисия за Корпоративна търговска банка (КТБ) не върши работа в този си вариант.

Основно се използват етикети, епитети, клишета, като тази че КТБ е пирамида и същевременно липсва това, което очаква българския народ – да разбере истината, защото става въпрос за 4 млрд. лева, коментира той.

„Повече от ясно е, че ДАНС не са си свършили работата, но кои са наказани от ДАНС и кой им е поискал отговорност, че финансовото разузнаване не е работило”, заяви народният представител и попита риторично дали може ли в правова държава да се случат такива абсурди и да няма последици.

„Лошото е, че някои хора искат обществото да бъде късопаметно и да забрави това, което е било през годините назад. В България и друг път подобни банки са стигали до това състояние, в което стигна и КТБ и никой не е правел опит да направи истински икономически досиета след 10 ноември 1990 г.”, каза той.

Според него Иван Костов се е оказал основен фактор в КТБ, след като е бил и фактор в банката на Славчо Христов, където е имало прехвърляне на капитали.

Той попита защо не е направен от временната комисия за КТБ анализ и да даде списъка на всички кредитополучатели и да се види какво са заложили те за да получат тези кредити и в какъв размер. Ако това се разточи във времето и се даде информация за едни, а се прикрият други, нещата отново ще станат „по български образец”, коментира лидерът на РЗС.

Янев е отправял тежки критики спрямо дейността на преизбрания шеф на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров и винаги е бил срещу него, сподели откровено той.

Относно това кой е повлиял за преизбирането на Искров, депутатът от РЗС коментира, че бившият депутат от ГЕРБ Искра Фидосова много пъти си е позволявала да говори от името на премиера Бойко Борисов, като е казвала, че е съгласувала всичко с него и по този начин е предлагала законопроекти.

 „ Радан Кънев защо не каже на обществото, че носители на идеята за съдебна реформа са именно те – от ДСБ и Реформаторския блок, и би следвало да понесат своята отговорност”, каза Янев относно реформите в сектора правосъдие.

Когато Висшият съдебен съвет (ВСС) бъде разделен на две камари – прокурори и съдии, което се предлага в реформата, няма отговор в коя камара ще отидат адвокатите, както и професори, хабилитирани лица, преподаватели, ако бъдат избрани, коментира още той.

„Кой ще определя бюджета на съдебната система – прокурорите или съдиите, или ще има общ пленум, защото ако има такъв, се обезсмисля разделянето ”, е друг от въпросите без отговори в съдебната реформа.

Яне Янев призова ВСС повече да не мълчи и да се изправи пред обществото, като каже цялата истина, коментирайки, че не може да се предлага реформа, без да има ясна концепция и без ясно разчертани етапи, от които ще има последици.

„Ако не бъдат дадени отговори час по-скоро на тези въпроси, на практика министърът (Христо Иванов) излиза  с едни голи обвинения и казва, че във ВСС са се превърнали в търговци на влияние за съдебни решения”, каза още Янев относно реформата в правосъдието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама