Скулптурата на Георги Калоянчев вече е в Бургас

10:21, 09 юли 15 / Култура 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бронзовата скулптура на Георги Калоянчев пристигна в неговия роден Бургас, съобщиха от Общината. В петък /10 юли/ ще бъде монтиран постаментът, а няколко дни след това върху него ще застане 1.80-метровата фигура, която увековечава  емблематичния за цяла една епоха български актьор.

"Самата изработка на бронзовата фигура продължи около три месеца, последващата довършителна работа бе не повече от месец и половина", сподели  авторът на проекта – скулпторът Георги Чапкънов - Чапа.

Монументът ще бъде поставен в Летния театър, в близост до паметника на другия обичан бургаски актьор - Апостол Карамитев. Незабравим ще остане техният тандем на студенти съквартиранти във филма "Специалист по всичко".

Авторът на проекта е изобразил Георги Калоянчев в костюм и с театрална маска в едната си ръка, която току-що е свалил от лицето си, и в поклон пред любимата си публика след поредното представление.

Преди една година Община Бургас, съвместно с Обществен дарителски фонд - Бургас, стартира мащабна кампания за събиране на средства за изграждане на паметник на големия български актьор Георги Калоянчев. Година след началото на тази инициатива бронзовата скулптура вече е факт благодарение на събраните средства от бургазлии по време на редица културни и спортни събития, преминали под наслов "Дарявам за Калата!".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама