Член на ВСС поиска оставката на Христо Иванов

10:42, 09 юли 15 / Политика 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Соченият за близък до ДПС член на ВСС Михаил Кожарев открито поиска оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов. "Присъединявам се към казаното от проф. Близнашки", декларира той. Повод за искането стана вчерашното интервю на министъра, в което той заяви, че "ВСС е трансмисия за търгуване с дела" и посочи, че "мафията й е добре в блатото, в което се намираме в момента".

"Тук се твърди, че мафията се спазарява с нас. Това не е политическа оценка. Това е израз на безсилието му около последните резултати около промените в Конституцията. Вчера той изглеждаше отчаян, притиснат до стената", каза Кожарев. Димитър Узунов пък призова главния прокурор Сотир Цацаров да се самосезира и да разпита всички членове на съвета

"Христо Иванов иска само смяна на съвета чрез смяна на модела. Това намирам като стремеж към социалистическа революция. Чета как той казва как тези, които са против промените, са блатото на политическата класа. Цели се война, дискредитиране - да ни изкарат единствените виновни за икономическото и социално положение в тази държава", заключи той.

"Ако имиджът на ВСС не е висок, то това не зависи от изказванията на един министър, а от действията на самия ВСС", припомни председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Калин Калпакчиев пък допълни, че премиерът Бойко Борисов в няколко свои изказвания също е критикувал ВСС. "Това означава ли, че ние се обиждаме от думите му", запита той.

Единодушното Съветът реши да покани и премиера Бойко Борисов, за да му се ожали от диалога, както и да обсъдят бюджета на съдебната власт и охраната на съдебните сгради. ВСС прие и декларация за диалога между институциите, която бе предложена от Кожарев и от Васил Петров - баща на жената, от която депутатът от ДПС Делян Пеевски има дете.

Министърът на правосъдието Христо Иванов не присъства на заседанието, тъй като е в командировка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама