Депутатите приеха промените срещу изборния туризъм

10:57, 09 юли 15 / Политика 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, насочени срещу т.нар. изборен туризъм.

До края на април тази година, когато започва да тече 6-месечният срок на уседналост, за участие във вота, над 80 хил. души промениха настоящия си адрес, като на места се регистрираха по 40-50 души на един адрес, което законът не позволява. Факт са и първите установени нарушения от прокуратурата и дерегистрации.

Депутатите приеха, че на един адрес ще могат да се регистрират не повече от два пъти над обичайно обитаващите едно жилище. Досега прагът беше „три пъти“. Изключения има само за близки роднини.

Три дни след влизането на закона в сила кметовете трябва да сформират комисии за проверка на извършените адресни регистрации от 1 юли 2014 до 30 април тази година.

След извършването на проверката в тридневен срок общината издава заповед за заличаване на регистрации, за които са установени нарушения.

Народното събрание забрани и регистрацията по настоящ или постоянен адрес за повече от четири месеца в хотел, почивен дом и т.н. От Реформаторския блок, които предложиха текста, посочиха, че изборният туризъм вече се е разпрострял в курортите.

Депутатите гласуваха, че българите в чужбина да трябва да уведомяват общината по постоянен адрес за настоящия си адрес извън страната при промяната му. Според Мая Манолова от БСП тази мярка ще реши проблема с т.нар. "мъртви души" в избирателните списъци. Не става ясно обаче как българите зад граница ще бъдат мотивирани да обявят адреса, не са предвидени и конкретни санкнции за неизпълнение на тази разпоредба. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама