Емил Радев призова за по-бързо изплащане на обезщетения за наводненията

11:48, 09 юли 15 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев подкрепи гласуваното от Европейския парламент отпускане на средства за България, Румъния и Италия от фонд "Солидарност" на Европейския съюз. Средствата ще помогнат на трите страни, които пострадаха изключително тежко след наводненията през изминалата година, да възстановят щетите върху публичната и частната инфраструктура, частните домове, бизнеса и селското стопанство. Средствата, отделени за България, са близо 2 милиона евро.

Според Емил Радев бедствието показа, че в такива случаи държавите-членки имат бърза нужда от помощ. За съжаление, процедурата за задействане на фонд „Солидарност“ може да започне само след подаване на заявление от националните власти в рамките на 12 седмици след настъпване на бедствието. Според Емил Радев механизмите за отпускане на така необходимите помощи трябва да бъдат опростени и процедурите съкратени. Той изтъкна, че хората не могат и не трябва да чакат повече от година, за да стигнат парите до тях.

През февруари месец тази година българският евродепутат изпрати писмен въпрос до Европейската комисия, в който попита дали е възможно държави-членки, традиционно страдащи от наводнения, да получават авансова помощ от фонд "Солидарност". От отговора на Европейската комисия стана ясно, че съществува такава процедура за 10% авансово плащане. "Това би била една възможност за по-бързо достигане на средствата до хората, но не е достатъчно. Целият механизъм трябва да бъде опростен, за да бъдат по-бързо възстановявани щетите от наводнения и други природни бедствия", заяви Емил Радев.

Друг начин за справяне с бедствията е насърчаване на предотвратяването и управлението на риска. Това е и една от тематичните цели на подпомагането от европейските структурни и инвестиционни фондовете за периода 2014–2020 г. Споразумението за партньорство с България предвижда близо 450 млн. евро, които могат да бъдат използвани за мерки за предотвратяване на наводненията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама