"Протестна мрежа" пред парламента с акция "Търсят се #160 от 240"

11:52, 09 юли 15 / Политика 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неправителствената организация „Протестна мрежа“, станала популярна по време на протестите срещу кабинета „Орешарски“, организира акция пред служебния вход на Народното събрание под наслов „Старт на правосъдната реформа“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Деси Николова, Виктор Димчев и още една тяхна съмишленичка причакваха народните представители пред изхода на парламента с плакат „Търсят се 160 от 240 да гласуват ЗА промените в Конституцията в края на юли! СТАРТ на Правосъдната реформа“.

Идеята на акцията бе да се установи колко и кои народни представители подкрепят идеите на правосъдния министър Христо Иванов за разделение на Висшия съдебен съвет (ВСС) да две колегии – прокурорска и съдийска. По думите на инициаторите идеята им е дошла спонтанно. Те снимат с камера всички депутати, които срещнат и след това създават кратко видео с коментарите им. 

За осъществяването на измененията в Конституцията е необходима подкрепата на най-малко 160 народни представители. До момента единствено ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и „Български демократичен център“ са заявили подкрепата си към промените. Четирите парламентарни групи събират общо 149 гласа, което е крайно недостатъчно да бъдат приети идеите на Христо Иванов.

„Съмишлениците“ на протестърите бяха помолени да се снимат до плаката. Единствено трима депутати от групата на реформаторите се съгласиха да направят това – Димитър Танев, Антони Тренчев и Никола Хадийски. Те бяха единодушни в подкрепата си към реформата.

Медна Стоянова, от ПГ на ГЕРБ и шеф на бюджетната комисия и съпартиецът ѝ и кандидат за кмет на Шумен Любомир Христов също заявиха подкрепата си, но и двамата не пожелаха да се снимат до плаката.

Алиосман Имамов, народен представител от ПГ на ДПС и зам.-председател на Народното събрание, не заяви позиция пред инициаторите на кампанията. „Това е толкова сериозен въпрос, че не трябва да се обсъжда на улицата“, каза Имамов. Четин Казак също от ДПС бе лаконичен, но конкретен - „Подкрепям промените“, каза той.

Според Явор Хайтов от БДЦ процесуалните законни трябва да се приемат по-бързо и той засвидетелства подкрепата си към реформата на министър Иванов.

Проф. Станислав Станилов от Атака бе категоричен, че от тази реформа няма да излезе нищо. Съпартиецът му Илиан Тодоров зададе няколко въпроса за предлаганите промени в Конституцията. „Каква е тази реформа? Кой ще влезе във ВСС?. На кого са тези хора знаете ли?“.

Ангел Найденов, зам.-предсеадтел на ПГ на БСП и бивш военен министър, категорично се обяви против промените в основния закон. Той се аргументира, че това е решение на парламентарната група на социалистите, а също така не вярва, че тези действия ще доведат до желания резултат.

Съпартиецът му Таско Ерменков от своя страна каза, че подкрепя „всякакви разумни предложения“. „Питайте ме за енергетика – от това разбирам“, обясни той.

На два пъти Поли Карастоянова от Патриотичния фронт въобще не обърна внимание на плаката. Тя продължи спокойно пътя си от и към Народното събрание без да обели дума или да покаже някаква емоция относно въпросите, които ѝ бяха зададени. 

Независимият народен представител Велизар Енчев не подкрепя реформата, ако тя бъде прокарана от Обикновено Народно събрание. Според него промените трябва да бъдат приети от Велико Народно събрание.

Домашният любимец на Народното събрание - кучето Рони, което  живее непосредствено до служебния вход на парламента, се опита да изяде плаката на протестърите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама