Изменения в договора за 30-милионния заем на Пловдив гласува Общински съвет

12:14, 09 юли 15 / Политика 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 26 гласа "за", 19 "против" и 1 "въздържал се" пловдивските общински съветници приеха допълнителен анекс към 30-милионния заем, отпускан от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Стойността на договора не се изменя. Поддръжката на пътната инфраструктура обаче трябва да бъде най-малко 15% от пътната мрежа на Пловдив.

"Идеята на допълнителния анекс към 30-милионния заем е да се увеличи гаранционния срок", заяви зам.-кметът Димитър Кацарски. Той обясни, че договорът за гаранционния срок от "Червен фидик" е 24 месеца и трябва да бъде отделно от договора за поддръжка, който да е поне 5 г.

Поддръжката на 15% от пътната мрежа на Пловдив включва всички улици, свързващи големите булеварди, които ще бъдат ремонтирани. "Цената на изпълнение няма да се променя, тя е включена в основния договор за заема", допълни Кацарски.

За поддръжката на тези свързващи улици ще се обяви отделна обществена поръчка, която може да бъде спечелена или не от същата фирма, поддържаща ремонтираните булеварди.

Разгорещените дебати по точката продължиха повече от час.

"Кметът Иван Тотев иска по скандален начин да анексира договора с Европейската банка за възстановяване и развитие за 30-милионния заем, броени месеци преди края на мандата", коментира общинският съветник от Патриотичния фронт Слави Георгиев при дебатите.

Съветниците от Патриотичния фронт нарекоха скандална точката от това споразумение, която предвижда ангажимента Община Пловдив да предостави на един изпълнител поддръжката и рехабилитацията на 15 % от цялата пътна мрежа на Пловдив и то за минимум от 5 години.

По думите му подобно решение, освен, че е скандално, е атакуемо и в съда, тъй като не се упоменава никаква сума, не е ясно на каква стойност ще е въпросната рехабилитация на улиците, нито път какво влиза в тези 15 % пътна мрежа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама