Посланикът на Германия насърчи усилията на Русе за въвеждане на дуалното образование

12:23, 09 юли 15 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Посланикът на Федерална Република Германия, Н. Пр. Детлеф Лингеман посети Русенския университет и се запозна с условията за обучение, съобщават от висшето училище. На среща с академичното ръководство бяха обсъдени възможностите за партньорство между немски университети и фирми с Русенския университет. Полезният опит, натрупан от създаването на „Българо-румънския интеруниверситетски Европа Център“ (БРИЕ) и контактите, които имаме с висши училища в Германия, ни дават самочувствието, че сме конкурентни и обучението при нас е на европейско ниво, каза ректорът, чл.-кор. проф. Христо Белоев. 

Възможностите за дуално образование в университетите също беше тема на дискусията с дипломата. Ректорът обясни, че Русенският университет участва в проект за дуално образование и методически помага на три професионални гимназии в града да свържат обучението и практиката, но на този етап в България приоритет е въвеждането на такъв тип обучение в средното образование. Все още няма нормативна уредба за дуално следване. Необходимо е Министерството на образованието да инициира промени, които да позволят студентите да натрупват практически опит в съответните фирми, още докато учат.  Преди дни президентът на Европейската образователна фондация, проф. Волфганг Шустер, сподели в Русенския университет немския опит в дуалното следване. Готови сме да партнираме в това начинание, но при ясно разписани регламенти, заяви ректорът, чл.-кор. проф. Христо Белоев.  От своя страна, посланикът на Германия се ангажира при следваща среща с министъра на образованието, проф. Тодор Танев, да попита дали в обозримо бъдеще се предвиждат промени, които да позволят дуално следване в България. 

Стъпките в дуалното образование са все още плахи, но сме уверени, че там има огромен потенциал, заяви Н. Пр. Лингеман. При разговори с представители на немски фирми в България мениджърите споделяли пред посланика, че имат нужда както от специалисти с висше образоване с много добра теоретическа подготовка, така и от хора, които имат практически умения, за да започнат работа в производството. Това може да се случва в Русе, защото университетът вече има утвърдени отношения с професионалните гимназии и с бизнеса в региона, каза ректорът.  

Н. Пр. Детлеф Лингеман получи плакет на Русенския университет и записа впечатленията си в Почетната книга на висшето училище. Той прие поканата да участва в тържествата по повод 70-годишнината на Русенския университет през ноември. Дипломатът прие и поканата да изнесе лекция пред студентите от БРИЕ, което ще бъде уточнено през есента.

По-късно през деня посланикът се срещна и с областният управител Стефко Бурджиев, като участие в срещата взе и зам.-областният управител Явор Янчев. Визитата бе с опознавателна цел и на срещата с областната управа той беше подробно запознат с икономическото положение в региона и възможностите за чуждестранни инвестиции.

Стефко Бурджиев подчерта: „Известен ми е афинитета на Германия към това Долен Дунав да бъде по-атрактивен за немския бизнес и си мисля, че Русе е много важен център за този интерес.” Губернаторът разказа и идеята свързана с изграждането на интермодален терминал в Русе по линия на Европейския съюз. Той подчерта, че града ни принадлежи на VII  и IX общоевропейски транспортни коридори свързващи Централна и Източна Европа със страните от Закавказието и Средна Азия, а оттам и Далечния Изток. Това са част от предпоставките, град Русе да бъде избран за местоположение на интермодален терминал.

Кметът Пламен Стоилов също се срещна с високия гост по време на неговата визита. Стоилов запозна своя гост с инфраструктурните проекти, които Община Русе реализира с финансиране от фондовете на Европейския съюз и отбеляза съществения им принос за цялостната промяна на облика на града. Специален акцент в презентацията беше поставен на предстоящото откриване на многофункционалната зала „Арена Русе“ и потенциала, който тя разкрива за развитие на културни, спортни и развлекателни индустрии. 

Кметът сподели удовлетворението си от успешната реализация на немски инвестиции на територията на Община Русе и декларира пълна подкрепа от страна на администрацията за тяхната работа. С оглед на ангажимента на кметския екип за привличането на частни партньори за възстановяването на дейността на Летище Русе, Стоилов и Лингеман коментираха възможностите за представяне на летището пред Германо-българската индустриално-търговска камара. 

На срещата се обсъдиха и въпроси свързани с образованието и по-точно възможностите за дуално обучение в Русенския университет „Ангел Кънчев”. Н.Пр. Лингеман сподели, за този вид обучение и основните методи които се прилагат по него в Германия.

Обсъдено е и културно историческото наследство на Русе и областта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама