Туроператор остави български ученици в Испания на улицата (обновена)

12:27, 09 юли 15 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Часове наред български ученици в Испания са седяли пред хотела върху куфарите си, като са били много разстроени, сподели пред журналисти Евгени Тарсов, баща на едно от децата, за които бТВ съобщи, че са заминали на ученическа екскурзия в Испания и се оказали на улицата. Причината е, че туроператорът  "Гъливер Травъл", не е платила хотела и е оставила 31 ученици, без да има къде да нощуват.

Децата са възпитаници на Националната финансово-стопанска гимназия в София и са в 8, 9  и 10 клас. По думите на бащата снощи децата са били настанени в хостел, платен от друг родител, който е с тях в Испания. Разтревоженият родител обясни, че фирмата е лицензирана и напълно законна. "Фирмата си изми ръцете, като обясни, че испанският им партньор, който е трябвало да запази местата, не си е спазил уговорката", каза Тарсов.

Вчера и родителите, и външното министерство не са могли да се свържат с фирмата. Никой не е отговарял на телефоните, а офисът им в столицата е бил затворен.

Днес притеснените родители се бяха събрали пред "Гъливер Травел", чийто офис работеше, и се срещнаха с управителя на фирмата Ирена Стоянова, предаде репортер на София Topnovini.bg.

След кратки преговори, родителите решиха, че децата ще продължат екскурзията си, като получиха уверение, че още в 14:00 ч. местно време ще могат да се настанят в хотела. Те се намират в градчето Лорет де Мар, край Барселона. Децата, които разговаряха с родителите си в този момент, споделяха, че са без настроение и са раздвоени дали искат да продължи екскурзията им.

Проблем всъщност е имало с три нощувки - една в Кан и две в Барселона, които са с покрити разходи от по-възрастните придружители и от шофьорите на автобуса, отбеляза друг от бащите Евелин Иванов. За една от нощувките е платила една от учителките на децата, която увери по телефона родителите, че от туристическата фирма са й възстановили разходите - 900 евро.

Евелин Иванов, който е баща на десетокласничката Мария Иванова, сподели, че е разбрал за недоразумението случайно от дъщеря си, след като вчера вечерта й се е обадил. Той разказа, че някои от родителите са знаели за случилото се по-рано. Само първата нощувка на учениците в Любляна е била уредена, а следващата, която е била в Кан, е платена от пътуващите с децата по-възрастни хора в групата, отбеляза Иванов.

На въпрос дали децата искат да се върнат в България, той отговори, че когато се е чул отново с дъщеря си, децата не са имали желанието да се прибират, защото „са чакали толкова време тази екскурзия“, но в последния им разговор Мария е споделила, че искат да се върнат вкъщи.

Връщането в България е уредено от транспортната фирма, каза родителят, като отбеляза, че самият й управител е поел ангажимент да поеме разходите по продължаването на екскурзията, независимо че и на него не е платено от „Гъливер Травел“.

Управителят на фирмата Ирена Стоянова гарантира, че няма да има проблем с по-нататъшния престой на децата.

До вчера учениците са били в тризвездния хотел „Фригола“ в испанския град Лорет де Мар, като децата разказали на родителите си, че са недоволни от престоя си там - имало наркомани и проститутки. В момента те са настанени в четиризвездния хотел „Фламинго“, който е от другата страна на „Фригола“. Ценовата разлика в нощувките ще бъде заплатена от туроператора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама