БЧК - Русе съветва как да избегнем здравословни проблеми при високите температури

12:47, 09 юли 15 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Списък със съвети и препоръки за реакция при високите летни температури, които могат да са потенциално опасни за здравето, разпространиха днес от Областния съвет на Българския червен кръст в Русе.

Отбелязано е, че през горещите летни месеци е необходимо е да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по средствата за масова информация. Отложете пътуването през горещите часове на деня, ако не е наложително. Ако непременно трябва да излезете или пътувате, за предпочитане е това да става с транспортно средство, разполагащо с климатик, съветват още от БЧК-Русе.

Препоръчва се още по възможност всеки да носи и ползва за пиене повече минерална вода. Съветите са да се пие най-малко 2-3 литра вода на ден. В тази връзка от БЧК отбелязват, че газирани напитки, напитки които съдържат кофеин и алкохол не утоляват жаждата и не допринасят за подобряване на състоянието на човек. Препоръчва се още почивка на сянка и прекарване на колкото е възможно повече време на хладни и проветриви места. В случай, че сте изложени на слънце, от БЧК препоръчват използването на лосион за защита с висок защитен фактор, както и носенето на светла шапка и светли дрехи.

"Уверете се, че малките деца и възрастните хора приемат достатъчно течности дори ако не са жадни. Избягвайте интензивна физическа дейност през горещите часове. Имайте предвид, че топлинен удар може да се развие дори ако приемате достатъчно течности. Ако сте получили слънчеви изгаряне с мехури не ги докосвайте, а своевременно потърсете медицинска помощ", сочат още съветите на "червенокръстците".

Специалистите отбелязват, че откритите части на тялото подложени на преките слънчеви лъчи могат да предизвикат изгаряния за кратко време, а високата температура да предизвика термичен шок. Най-застрашени са малките деца, възрастните, сърдечно болни, светлите хора и други. Трябва да се има предвид, че вероятно настъпва обезводняване, ако имате главоболие, гадене, повръщане, мускулни крампи и или не уринирате през последните часове. Препоръчва се в случая да се пие вода в малки количества, на малки глътки до стабилизиране. Ако някой повръща не бива да пие. Потърсете медицинска помощ, съветват още от БЧК.

Ако се забелязва обърканост, дезориентираност, войнственост или друга промяна на психичното състояние на човек, това най – вероятно е топлинен удар. Потърсете медицинска помощ, казват още "червенокръстците", чиито пълен списък със съвети можете да прочетете в прикачения документ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама