Сопотчанин, изучавал богословие, е подпалвачът на параклис "Свети Георги"

13:08, 09 юли 15 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
40-годишен сопотчанин, изучавал богословие две години, е подпалвачът на параклис "Свети Георги" над Сопот, заявиха от Районната прокуратура в Карлово.

На 1 юли мъжът с инициали И.М. напуснал сомоволно Центъра за психично здраве в Пловдив, където се лекувал след поставена му диагноза "параноидна шизофрения". Взел автобуса за Сопот и през нощта на 2 юли се отправил към параклиса.

Пред разследващи полицаи по-късно И.М. разказал, че запалил религиозна литература, която възприел като еретична, а също и 40 икони, оставени от вярващи.

Разследващите коментират, че най-вероятният мотив за деянието е неудовлетвореност от факта, че параклис „Св. Георги“ е  отворен за посещение денонощно и се посещава и от хора, които не изповядват ортодоксалната православна религия.

Мъжът споделил, че e почувствал храма осквернен.

Под ръководството на Районна прокуратура-Карлово е назначена съдебно-психиатрична експертиза на И.М. за това дали към момента на извършване на деянието е осъзнавал постъпката си. По ръцете му са открити следи от обгаряне. Той е предал и запалка, за която твърди, че използвал при запалването на иконите и книгите в храма.

Мъжът е върнат обратно в Центъра за психично здраве в Пловдив на 3 юли.

Припомняме, че голям пожар горя в параклиса "Св. Георги" над Сопот на 2 юли т.г. След потушаване на огъня стана ясно, че всички икони са струпани в центъра на параклиса и са подпалени. Освен иконите бе унищожен и църковен инвентар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама