Опасна болест по животните регистрирана на километри от границата

13:39, 09 юли 15 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Опасна болест, известна като заразен нодуларен дерматит е регистрирана на няколко километра от българската граница. Разпространението на заразата е достигнало до турския град Одрин, стана ясно по време на извънредно заседание на епизоотичната комисия към Областната администрация в Благоевград.

Целта на заседанието бе да се обсъдят мерки, които да предотвратят навлизането заболяването в областта. То се разпространява чрез насекоми и кърлежи, което прави борбата с него много трудна.

Началникът на отдел "Здравеопазване при животните" към Областната дирекция по безопасност на храните д-р Атанас Григоров обясни, че ако има регистрирано дори едно заразено животно във ферма, ще се наложи умъртвяване на всички животни в нея. За целта ще е необходимо всички общини да разполагат с терени за загробване на починали такива.

Ако у нас бъде регистриран случай на заразен нодуларен дерматит страната ни няма да може да изнася месо и млечни продукти за период от три години. Освен това наличието на тази болест ще доведе до големи икономически загуби. Животните ще имат намален млеконадой.

Заболяването се характеризира с треска и изрив от възловидни образувания по кожата. Разпространява се от заразено животно на друго животно и от майка на бебе. То не е опасно за човека.

Най-застрашени от проникването на заразния нодуларен дерматит са общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча, обясни председателят на ловното дружество "Сокол" Иван Андонов.

Областният управител Бисер Михайлов ще изпрати предупредителни писма до всички общини в Пиринско. Те от своя страна трябва да създадат общински епизоотични комисии и да определят места за евентуално загробване на животни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама