Христо Иванов: Падат маските и всеки сам избира на коя страна да застане в реформата

14:14, 09 юли 15 / Политика 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Острите атаки срещу правосъдния министър Христо Иванов в последните дни доведоха и до негов отговор. Според него „в момента падат маските и всеки избира страната, на която да застане“ в провеждането на съдебната реформа.

Иванов е на посещение в Брюксел, където разговаря с генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей за състоянието на съдебните реформи в България. Секретариатът подготвя докладите от европейското наблюдение върху правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния, съобщава „Клуб Z”.

Министърът подчерта за пореден път, че неговата цел и ангажимент е да „избута съдебната реформа, колкото може по-далече“, дори и това да изисква оставката му.

„Тези, които ми искат оставката, да не се радват твърде много. Ще направя всичко необходимо да се случи реформата. Очевидно има огромна съпротива, очевидно тази съпротива идва от хората, на които настоящият модел им харесва, но сегашният модел на състояние на нещата не харесва на българските граждани“, заяви Иванов.

При разговорите си с правосъдния министър Катрин Дей е подчертала, че е изключително важно страната ни да направи организационните промени както по отношение на Висшия съдебен съвет, така и по отношение на изграждането на новия организационен модел на прокуратурата. Тя е искала информация и за политическата подкрепа за конституционните промени.

„Докато нямаме ново ниво на отговорност и на лидерство в съдебната власт, няма как да убедим Европейската комисия, че може да очаква последователни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта“, каза още Иванов.

От ЕК похвалиха резултатите в Софийски градски съд в последните месеци. Отчетени са позитивни тенденции в дисциплинарните производства. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама