„Правосъдие за всеки“ разкритикува СГП за разпоредена проверка в министерство

14:49, 09 юли 15 25 625 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неправителствената организация „Правосъдие за всеки“ разкритикува действията на Софийска градска прокуратура, която разпореди проверка в правосъдното министерство. Причина за старта на разследването стана журналистически материал във в. „Труд“, в който се твърди, че има престъпления по служба и сключване на явно неизгодни сделки във ведомството.

Според „Правосъдие за всеки“ прокуратурата светкавично се е самосезирала по „публикация на никому неизвестен и възможно дори несъществуващ журналист“. В своя официална позиция от неправителствената организация уточняват, че „при ясно заявена решимост за провеждане на истинска съдебна реформа от министъра на правосъдието, акцията на прокуратурата говори за неофициален натиск и безпрецедентно нахлуване в министерството в толкова ключов за необходимата реформа момент“.

„Правосъдие за всеки“ публикува 6 въпроса, насочени към главния прокурор и водената от него институция.

София Topnovini.bg публикува без редакторска намеса позицията на организацията:

Вчера, на 8 юли 2015 г. българската общественост бе известена, че Софийска градска прокуратура започва проверка в Министерството на правосъдието за престъпления по служба. Прокуратурата светкавично се самосезира по публикация на никому неизвестен и възможно дори несъществуващ журналист от вестник „Труд“. Официално обявеният мотив е, за да извърши проверка относно сключването на договори за „Абонаментно сервизно обслужване и профилактика.

При ясно заявена решимост за провеждане на истинска, а не декларативна съдебна реформа от министъра на правосъдието, г-н Христо Иванов, акцията на прокуратурата говори за неофициален натиск и безпрецедентно нахлуване в министерството в толкова ключов за необходимата реформа момент.

Ние, свободните граждани от инициатива „Правосъдие за всеки“, имаме право да попитаме: 

ЗАЩО ПРОКУРАТУРАТА И ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР НЕ СЕ САМОСЕЗИРАХА ЗАРАДИ:

1.    Журналистическите разследвания за източването на Корпоративна търговска банка – преди фалита на банката.

2.    Журналистическите разследвания за виновните за случващото се в Корпоративна търговска банка – след фалита на банката - в държавните институции и извън тях.

3.    Журналистическите и граждански разследвания за машинациите, с цел формиране на „удобен изборен резултат“ по аферата „Костинброд“

4.    Множеството публикации и сигнали за манипулацията на системата за случайно разпределение на делата – в Софийски градски съд и Върховен административен съд, като в този смисъл, включително по казаното от новия председател на СГС пред Висшия съдебен съвет, в присъствието на главния прокурор, че е имало „външна намеса /извън сградата на СГС/ в системата за разпределение на делата“ – ясен сигнал за паралелна и тайна съдебна система! 

5.    Зависимостите на хора от контролните и надзорни органи на банковата и финансова система от външни влияния и откровено лобистките действия на един от тях в полза на мощни частни групировки.

6.    Хилядите разследвания за систематичното разграбване на България и българските граждани през последните двадесет и пет години. ЗАЩО?! Въпросът е реторичен, но много важен!

Тук очевидно не става дума за климатиците на Министерство на правосъдието и тяхното сервизно обслужване - за това си има Сметна палата и Държавен финансов контрол! 

За нас, а и за всеки обикновен гражданин, е очевидно  ясно , че ня#КОЙ се страхува. Да, говорим за страх – чист и неподправен страх от истината, реформата в правосъдната система и последствията за него и приближените му при налагане на върховенството на закона! 

Пазителите на статуквото, тези които се хранят от неправдата и които отдавна са си присвоили държавата чрез своето пряко или скрито влияние, отново използват прокуратурата, за да си разчистят сметките с неудобните и най-вече, за да повлияят на премиера в опит за СПРИРАНЕ НА  РЕФОРМАТА! 

Те ясно виждат, че гражданите изобличават скритите зависимости на партиите в парламента, които са готови на всякаква сделка, за да продължат да играят на тъмно, като принасят в жертва отново интересите на гражданите и техните права и за пореден път опитват да блокират съдебната реформа. 

Те знаят също, че политиците най-вероятно ще се поддадат на обществения натиск, рано или късно, тъй като от това зависи да останат в политическата игра. 

Ето защо на сцената е отново голямата „бухалка” на безконтролната и всевластна тоталитарна прокуратура - директно срещу лицата на Промяната.

Няма  личност в тази държава, която да продължава да търпи една самозабравила се група хора с власт и влияние - абсолютно малцинство от народа ни - да налага дневния ред по отношение на съдебната реформа и нашия живот въобще! Това е реформа от хората и за хората и ще се осъществи въпреки неистовия отпор! 

Репресивните действия, на които ставаме свидетели са само гаранция, че дните на статуквото са преброени. Нашата решителност и воля за промяна е непоколебима и силно последователна! #правосъдиезавсеки

Инициатива „Правосъдие за всеки“ е независима гражданска общност, с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет.

Хората в тази общност са доказани професионалисти в своите области, в т. ч.  юристи и лидери на мнение с изявен интерес към каузите в защита на Обществото, независимостта и свободата му. Основната цел на Инициатива „Правосъдие за всеки“ е предприемането на конкретни действия и реализиране на смела и смислена реформа в съдебната система. Само по този начин ще бъдат гарантирани справедливостта за обикновения човек, върховенството на Закона и реалната борба с корупцията в ежедневието и във високите етажи на властта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама