Прокуратурата даде на съд Владимира Янева

14:59, 09 юли 15 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева за продължавано престъпление по служба. Подобно действие е предприето и срещу бившия шеф на отдел „Вътрешна сигурност“ в МВР Тодор Костадинов. Той е обвинен за продължавано документно престъпление и за компютърно престъпление, съобщиха от СГП.

Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства (СРС) в нарушение на Закона за СРС. Става въпрос за разследването „Червеи“, при което са били подслушвани протестиращи от недоволствата от 2013 г.

Разрешенията, подписани от Янева, са за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система. Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС.

На Владимира Янева е взета мярка за неотклонение „Подписка“. 

Тодор Костадинов е обвинен в това, че в периода 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г. в качеството си на директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР е съставил общо 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред Председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства.

Той е обвинен и за това, че на 12 ноември 2013 г. от служебен компютър е използвал компютърни данни, като се включил в домейна на МВР и с паролата на системния администратор осъществил достъп до тези данни в компютърна система - „Интегрирана регионална полицейска система – Шумен”. Костадинов въвел заявка за справка по ЕГН на лице, без дадено разрешение от Началника на отдел „Информационни системи – Дирекция “КИС“-МВР. Престъплението е извършено по отношение на лични данни на физическо лице и представлява тайна, защитена от Закона за защита на личните данни.

На Тодор Костадинов е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 2 000 лв.

Срещу Янева беше образувана дисциплинарно производство по предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов заради аферата "Червеи". През февруари, по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, също беше образувана дисциплинарка.

Името на Янева бе определено като едно от основните за генерирането на големи проблеми в Софийски градски съд. Тя получи много упреци от своите подчинени, като Панов определи управлението ѝ като лош пример.

Поради големия обществен интерес делото ще бъде разпределено публично утре от 9 ч. в 12 кабинет на Софийски градски съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама