Социалните във Варна протестират срещу мизерните условия на труд (видео)

15:03, 09 юли 15 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Социалните работници във Варна се включиха в символичния протест срещу мизерните условия на труд и ниските си трудови възнаграждения. Всички без изключение, заети в социалната сфера в морския град, изразяват своето негодувание, но без да напускат работните си места. Вместо това са сложили лентички на реверите си с надпис "Аз протестирам”.

В един от клоновете на Агенция "Социално подпомагане” в центъра на града днес не липсваха граждани, които очакваха помощ от служителите. Всеки от тях беше изслушан търпеливо, но социалните не скриха разочарованието си от факта, че предоставените им помещения в приземния етаж на една от сградите приличат на мизерни кутийки, по стените има мухъл, боядисани са в най-различни цветове, а на пода в една от стаите отдавна износеният балатум е с огромна дупка. По двама или трима служители са разпределени в малките и неуютни помещения, като липсват както достатъчно компютри, така и копирни машини, каквито се налага да използват.

Основното, заради което хората протестират, са лошите условия на труд, както и това, че никой не отчита, че се занимават с рискови групи от населението. "Случва се да получаваме и заплахи", коментира пред Topnovini.bg Владимир Бучков, председател на синдикалната организация на КНСБ в Дирекция "Социално подпомагане”.

Заплатите на заетите в социалната сфера не са актуализирани от 2012 година. Средното месечно възнаграждение на служителите в Агенцията е 646 лв., но след удръжките за данъци и осигуровки, заплатата рядко надвишава 400 лева. Затова социалните настояват възнагражденията им да бъдат вдигнати с 20%.

Протестът се организира от Федерацията на независимите синдикати и от Синдикалната организация на работещите в социалното подпомагане и социалните услуги към КНСБ и обхваща както работещите във Варна, така и в цялата страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама