Търсят храм на богинята Деметра в Акве Калиде

15:09, 09 юли 15 / Култура 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Археолози на обекта Акве Калиде край Бургас се натъкнаха на изключително ценен надпис върху мраморна плоча. Той е изсечен по времето на Аполоний, син на Ептайкент /стратег на земите около Анхиало/. Надписът датира от 20-30-те г. на І в. след Христос и разкрива последните години от Тракийската държава и живота на тракийските царе, преди падането им под властта на Римската империя.

В каменния надпис е посочено и родословното дърво на тракийската царица Питодорина, като се казва, че тя е дъщеря на цар Котис III, който пък е син на Реметалк I. Надписът е доказателство, че Питодорина II  и Реметалк II имали деца, което досега не е било известно на историците. С това се допълва и историята от последните години на Тракийското царство. Археолозите обясняват, че години наред Тракийското царство се е смятяло за много малко, а това откритие доказва точно обратното.

Според разкази на археолзите в уникалния надпис се споменава още за светилище, изградено от Аполоний Ептайкент /стратег при тракийския цар Реметалк II на Анхиало и на местата около Анхиало/. То е било посветено на богинята Деметра и мраморната плоча вероятно е част от самия храмов комплекс. Археолозите са единодушни, че вероятността светилището да се намира в Акве Калиде край Бургас е огромна.

"Тази находка излезе, докато изграждаме новата канализация на кварталите Ветрен и Банево. Тя не е от злато, но стойността й е по-голяма от тази на благородния метал. Надписът запълва белите полета в историята на последните тракийски царе. Имайте предвид, че сме разкрили едва 10 % от територията на Акве Калиде. След тази находка засилваме финансирането на разкопките и ускоряваме работата на обекта, защото очакваме да открием не само светилището на Деметра, но и голяма християнска църква, тъй като сред намереното е и част от реликварий", каза кметът Димитър Николов днес по време на пресконференция за представяне на последните открития на Акве Калиде. Експертна информация за тях дадоха археолозите доц. Димчо Момчилов и Мирослав Класнаков, които работят на обекта, както и директорът на РИМ - Бургас Милен Николов. На пресконференцията присъстваха също зам.-кметът Йорданка Ананиева и живата история на Бургас - проф. Иван Карайотов.

Археолозите съобщиха и за още един ценен надпис, върху който се вижда част от името Пантулей Граптиак - римски управител на провинция Тракия по времето на император Марк Аврелий /известен от филма "Гладиатор" на Ридли Скот/ около 172 г.

Друга интересна находка, открива в древния град Акве Калиде, е императорски печат на императрица Теодора, която е последният представител на македонската династия. Тя управлява за много кратко време империята през 1042 г. и завършва управлението на македонската династия през 1055-56 г. Според проф.д-р Иван Йорданов печатът е изключително рядък и уникален, защото до момента изображения на Богородица на този тип печати няма. Това ни кара да смятаме, че това е единственият подобен печат в света.

Ценни предмети, намерени на Акве Калиде, са и много дървени гребени от ХІ-ХІІІ в., които за нашите географски ширини са изключително редки находки. Открит е и костен гребен, датиращ към VІ-VІІ в., характерен за материалната култура на германските племена.

Според кмета Димитър Николов новите находки доказват още веднъж, че Бургас не е рибарско селище на 200 години, а важна от геополитическа гледна точка база за много народи и цивилизации през последните 2000 и повече години. Ако се вземе за пример дори само Акве Калиде, в дълбочина обектът е като торта с различни пластове, където се откриват артефакти от праисторическо време - гръцки - тракийски - римски - византийски - български - османски период.

През тази и следващата година Община Бургас с още повече сили ще работи за благоустрояване на района около разкритите древни терми, за подходящо експониране на откритото от археолозите, а вече и за локализиране на вероятно разположеното някъде тук светилище на Деметра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама