Емил Радев: България беше похвалена в ЕП за създаването на зоополиция

15:38, 09 юли 15 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"България е държава за пример! Искам да поздравя българското правителство, както и да изкажа специална благодарност на г-н Радев за това, че работи толкова активно по темата за защитата на животните и успя да доведе идеята за създаване на зоополиция в България до край. Изключително радостен съм от тази новина и се надявам все повече държави-членки да последват примера на България и да създадат едни модерни, ефективни и работещи звена за борба с насилието над животни". Това сподели председателят на интергрупата за защита на животните в Европейския парламент Януш Войциечовски, след като българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и член на интергрупата за защита на животните Емил Радев информира своите колеги по време на редовната им среща в Страсбург за предстоящото създаване на зоополиция в България.

Емил Радев разказа пред събралите се над сто членове на интергрупата как се е родила идеята за създаване на зоополиция у нас. По думите му моделът е заимстван от холандската зоополиция, която е и първата държава в Европейския съюз (ЕС) със специално звено, занимаващо се с престъпления, свързани с животни. Евродепутатът обясни, че в България и досега по закон са се предвиждали наказания за насилие над животни, но институциите не са имали необходимия капацитет за реалното прилагане на разписаните в закона правни норми, поради което и голяма част от престъпленията, засягащи животни, са оставали нерегистрирани или неразкрити.

"Сега, със създаването на специализирано звено и определянето на конкретни полицаи, както разследващи, така и униформени, полицията ще може да се намесва в случаи на насилие, убийство или боеве с животни, както и да разследва престъпления, при които стопаните на дадено животно не са упражнили достатъчен контрол над него и то е нанесло средна или тежка телесна повреда на други лица. Помислили сме както за благосъстоянието на животните, така и за хората", сподели още Емил Радев.

Той използва случая, за да покани председателя на интергрупата Войциечовски да посети България и да вземе участие в планираната за есента в България кръгла маса по повод създаването на зоополиция. Целта й е всички заинтересовани страни и организации - разследващи полицаи, прокуратура, министерства, неправителствени организации - заедно да дискутират проблемите, свързани с насилието над животни у нас, и как те могат да бъдат решени, както и да представи добрия европейски опит, практики и нормативна уредба, така че и в България да има ефективна политика спрямо насилието над животни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама