В полунощ изтича крайният срок за предложенията на Гърция за нова спасителна програма

15:51, 09 юли 15 / Свят 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерите от Еврозоната са отново в Брюксел и отново ще обсъждат как да се справят с нарастващата дългова криза в Гърция, съобщи ВВС.

Миналата неделя, гръцките гласоподаватели с голямо мнозинство отхвърлиха условията на спасителния план, предложен от кредиторите.

Някои от страните в Еврозоната имат желаниe да се търси компромис, други – все повече втвърдяват позията си, че финансова подкрепа за Гърция трябва да се откаже.

Германия

Германците са тези, които най-много искат Гърция да напусне Еврозоната.

Според канцлерът на Германия Ангела Меркел "все още няма основание за преговори". Без реформи в Гърция не бихме могли да „стигнем там, където искаме".

Според вицеканцлерът и министър на икономиката на Германия Зигмар Габриел гръцкият премиер Алексис Ципрас е "съборил и последните мостове" между Гърция и Европа.

Франция

Социалистическото правителство на Франция е по-отстъпчиво към Гърция, пише ВВС.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че иска Гърция да остане в Еврозоната, но тя трябва да "направи сериозни и надеждни предложения, в които Европа да вижда перспектива".

"Ние нямаме време да се събираме и да говорим за Гърция на всеки три месеца. Трябва скорост. Това е седмицата, в която трябва да се вземат решенията за Гърция“.

Премиерът на Франция Мануел Валс предупреди във вторник, че гръцкото излизане от Еврозоната ще има глобални последици и настоя, че все още има място за споразумение.

"Няма тема табу, когато става дума за гръцкия дълг", добави той.

Италия

Много вероятно е правителството на Италия да се присъедини към френския тласък към компромис. Подобно на Гърция, Италия също има високи нива на публичен дълг и е сред уязвимите от вторични трусове ако Grexit (перспективата Гърция да напусне еврото) стане факт.

Преди срещата на върха в Брюксел във вторник, италианският премиер Матео Ренци каза, че Италия има "силен интерес Гърция да остане с еврото".

"Вярвам, че те ще направят всичко, за да постигнат споразумение и аз мисля, че не днес, но в следващите часове може да се стигне до тази сделка", каза Ренци.

Но Гърция "трябва да спазва правилата", подчерта той.

Държавният секретар по европейските въпроси на Италия Сандро Гоци заяви, че и двете страни са виновни за неуспешните преговори, които той описва като "диалога на глухите".

"Ако всеки от нас си мисли, че той е правият, а другите са в грешка, то ние не ще постигнем никакъв напредък," заявява Гоци пред Sky Италия.

Испания

"Гърция е част от Еврозоната и това е очевиден факт", заяви испанският министър на икономиката Луис де Гиндос. "Ние всички искаме Гърция да остане част от Еврозоната. Испанското правителство е "отворено" към нови преговори с Гърция.

Министър-председателят Мариано Рахой обаче е на мнение, че ако Гърция иска да остане в Еврозоната, то е необходимо да предприеме спешни реформи, за да изплати дълговете си.

"Склонни сме да помогнем на Гърция, но и Гърция трябва да следва правилата на Европа“, каза той.

Испания също беше силно засегната от финансовата криза и наложените мерки за икономии, за да се справи със свиваща се икономика и нарастващата безработица.

Рахой отбеляза, че резултатите от гръцкия референдум са били победа за демокрацията.

След малко започва заседанието на кабинета на Гърция. Очаква се на него да се стигне до окончателните предложения, които да се представят на кредиторите. По всяка вероятност предложенията ще пристигнат до полунощ, брюкселско време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама