Комари нападнаха Стара Загора, пръскат срещу насекомите утре

15:57, 09 юли 15 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сигнали за твърде много комари в паркове и градинки в Стара Загора взривиха Фейсбук. Стотици старозагорци се оплакват от нашествието на кръвосмучещите насекоми. Община Стара Загора реагира светкавично и от утре вечер започва пръскане срещу насекомите, чиято популация се е увеличила. 

Дезинсекцията (пръскане срещу комари) ще се провежда по график след 20 ч. Ще се използва препаратът  Цитрол 10/4 УЛВ, разрешен от Министерството на здравеопазването, информираха от Общината. Той е високоефективен, бързо действащ и осигурява ефикасен контрол на летящи инсекти /мухи, комари и папатаци/ на открито. Препаратът е ниско токсичен, гарантира безопасността за хората и домашните животни и не замърсява околната среда. От Общината предупреждават, че при неблагоприятни метеорологични условия – дъжд или силен вятър, е възможно графикът да се промени. Препоръчва се гражданите да не посещават зелените площи, в които е извършена дезинсекция до 01.30 часа на 11 юли т.г.

По данни на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция (РЗИ), засега в Стара Загора няма заболели след ухапване на комар. 

През миналата година срещу комари са обработени над 450 декара площи. От РЗИ съобщават още и че започват проучване за наличие на ларви на маларийни, както и на тигрови комари. Здравните специалисти препоръчват като сигурен начин за предпазване от ухапване, репелентите. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама