Депутатите отхвърлиха контрол върху износа на дефицитни лекарства

16:28, 09 юли 15 / Политика 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията по здравеопазване към Народното събрание отхвърли промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, внесени от Султанка Петрова (ПФ) и група народни представители, предаде репортер на София Topnovini.bg. Седем депутати гласуваха „за“, а други осем - „въздържал се“.

Промените предвиждаха да бъде регламентиран износът на лекарствени продукти, които са с установени липси в системата на снабдяване през последните шест месеца по данни, предоставени от НЗОК и Експертния съвет.

Текстовете на Патриотичния фронт бяха отхвърлени от комисията, въпреки че за тях по принцип се застъпиха от Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и други. В промените също се предвижда контрол върху износа, като всички производители и търговци с лекарства трябва да декларират в края на всяко тримесечие с каква наличността на медикаменти разполагат.

Мотивите на измененията са свързани с недостига на животоспасяващи лекарства на територията на България. Това принуждава пациентите да търсят медикаментите зад граница. Целта е тази практика да бъде прекратена. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама