Дооправят новата Наредба за обществен транспорт в Русе (обновена)

16:28, 09 юли 15 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът за нова Наредба №14 за реда и условията за превоз на пътници и багаж с обществения транспорт на територията на общината не е перфектен, и предстои да бъде доусъвършестван в процеса на работа. До това заключение стигна след едночасови дебати Постоянната общинска комисия по комунални дейности на днешното си заседание. 

Още в началото на заседанието няколко общински съветници обърнаха внимание на пропуски и неясноти в текстовете на наредбата, които биха предизвикали спорни моменти в процеса на работа. По-голямата част от тях бяха засегнати от Анастас Георгиев (РЗС), който представи широк списък с питания, които засягаха множество технически моменти в процеса на работа на наредбата. Сред основните акценти в изказването му бяха прекомерните изисквания за предоставяне на лични данни от хора, желаещи да закупят карти за пътуване с градския транспорт. По думите му, прекомерно е изискването да се събират данни като три имена, ЕГН и постоянен адрес само за да може един човек да пътува с автобус. От друга страна, много от картите ще бъдат издавани на инвалиди, или хора със специални потребности, което прави информацията още по-чувствителна. 

Той коментира и факта, че в Наредбата се говори изцяло за правата и задълженията на пътниците, но почти липсват текстове, които да регламентират задълженията на превозвача. Друга неяснота, която бе спомената, касаеше нередовните пътници - така наречените гратисчии. Няколко от общинските съветници обърнаха внимание, че наредбата е твърде щедра спрямо нередовния пътник - той има възможност или да слезе на следващата спирка, или да заплати билет в десетократен размер. Така формулиран, текстът предразполагал към злоупотреби, тъй като дава възможност на всеки пътник да се качи в транспортно средство, да бъде заловен като нередовен, да избере да слезе на следващата спирка без да заплаща нищо, и да повтори "маневрата" още няколко пъти, докато стигне целта си. 

В дебата бяха включени и други неясноти, като например: обхвата на Наредбата, тъй като на някои места се говори за "град Русе", а на други за "община Русе", начина на разплащане и вида на билетите, устройствата за издаване на тези билети, начинът им на свързване, отчетността на системата пред превозвачите, авторските права над софтуера и други. 

На заседанието присъства и изпълнителният директор на тролейбусния превозвач "ЕГГЕД Русе", който също бе подготвил няколко въпроса, свързани с технически уточнения около новата система, и нейната отчетност. Той обаче не бе допуснат до изказване от комисията, като отделно от това бе обяснено, че вече е получил писмени отговори на всички въпроси, които са били зададени. 

Представителите на Общинска администрация, в лицето на зам.-кметовете Наталия Кръстева и Димитър Наков от своя страна увериха, че всички тези забележки ще бъдат взети предвид, и че Наредбата тепърва ще търпи много промени, за да бъде изчистена от всякакви нередности. "Грешките ще бъдат отстранени с времето, в момента имаме нужда от една солидна основа, от която да започнем работа", категоричен бе Наков.

На последвалата комисия по "Законност обществен ред и сигурност" Георгиев отново повдигна темата, като определи някои от текстовете в наредбата като абсурдни. Посочи и някои "дразнещи" редакционни грешки. Двама от членовете на работната група, изработила наредбата общинският съветник Пенчо Милков (БСП) и юрисконсултът в Община Русе Искрен Илиев се съгласиха с част от бележките на Георгиев и коментираха, че ги е притискал графика за приключване и съобразяване с конкретните параметри на въвеждане на новата транспортна схема. Милков бе категоричен, че въпреки първоначалните трудности, които неминуемо ще срещне прилагането на наредбата и новата схема, след това удобството за пътниците в градския транспорт ще си струва.

В края комисията по ЗОРС реши да даде възможност на работната група да редактира Наредбата в дните преди заседанието на местния парламент, така че да се изчистят всички въпросителни относно коректността на текстовете в нея и тя да бъде приета в срок, вместо да се отлага за септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама