Офертата на Полша за ремонт на изтребителите ни е в пъти по-евтина от руската

16:43, 09 юли 15 / Политика 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България най-вероятно ще подпише договор с Полша за поддръжка на българските изтребители МиГ-29, които досега се ремонтираха от Русия. Това съобщи във Варна министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде репортер на Варна Topnovini.bg.

По думите му, сделката трябва да бъде финализирана до края на този месец или най-късно до началото на август.

Цената, предложена от Полша, е с 1,2 млн. лв. по-ниска на двигател от руската. Ненчев уточни, че най-вероятно ще се вземат за ползване 2 или 4 отремонтирани двигателя от Полша. Те ще се ползват в рамките на година или колкото е необходимо.

„На Съвета по отбрана стана ясно, че имаме възможност до средата на следващата година сами и с налични ресурси да охраняваме без проблем въздушното си пространство. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, че не само няма да приземим българската авиация, а ще я направим по-силна. Когато финализираме договора с Полша, в рамките на следващата година ще имаме достатъчен брой самолети да управляваме сами въздушното си пространство за 4 или 5 години“, заяви Ненчев.

Той уточни, че България разполага общо с 19 МиГ-а, а за ремонт са 9 от тях. При сключване на споразумение поправката на двигателите ще бъде на цената, на каквато Полша ремонтира собствените си изтребители. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама