Кандидатите за БНБ поеха курс към Еврозоната, ще чистят имиджа на "Банков надзор"

16:55, 09 юли 15 / Политика 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Категоричен курс към влизането на България в Еврозоната заеха и четиримата кандидати за управители на БНБ. Друг основен акцент в изказването им бе изчистването на имиджа на "Банков надзор" в Цетралната банка и евентуални промени в подуправлението.

Кандидатът на Реформаторския блок Бисер Манолова акцентира върху влизането на страната ни в Еврозоната. Централната банка трябва да бъде активен участник в процедурата по влизане на България в Еврозоната. Между БНБ и Министерството на финансите трябва да бъде направен един общ комитет за подготовка, както е по латвийски модел. Там въвеждането на еврото е довело до 15% ръст на чуждите инвестиции. България покрива всички критерии по Маастрихт. Манолов е категоричен, че трябва бързо да влезем в Единния надзорен механизъм (ЕНМ), като по този начин ще се намали използването на публични средства при банкова криза.

Това би ни дало един огромен потенциал. Може да бъде прието и като застраховка срещу кризи. При влизането ни ще бъде направена проверка на активите на банките и евентуалното наличие на капиталова неадекватност. Влизането ни ще отнеме поне между 6 и 9 месеца.

Ако БНБ е член на ЕНМ, а България не влезе в Еврозоната, това пак ще подобрят условията за финансиране на нашата страна, което пък ще доведе до икономически растеж.

Той посочи все пак, че губим част от управлението на сектора, като някои неща ще бъдат решавани от ЕЦБ. Но, по думите му, това е добре.

Целият управителен съвет на БНБ трябва да носи отговорност за станалото през 2014 г. , отсече той. Системата за ранно предупреждение не е сработила в случая “КТБ”. Тя трбява да бъде преместена от “Банков надзор” към Управителния съвет на БНБ, смята Манолов. Като друга причина за кризата той посочи разминаване между надзорните и финансовите отчети. Ако една одитна компания не прави добри отчети, то БНБ трябва да може да предпише на търговската банка нейната смяна. Надзорният капацитет трябва да бъде повишен.

Трябва да се увеличи сътрудничеството между БНБ и финансовото разузнаване, каза още кандидатът на Реформаторския блок.

Считам, че държавна търговска банка има роля да прави стратегическо финансиране по сектори, а не на дребно, допълни той.

На база на публичната информация - мисля, че БНБ по-скоро взе правилни предохранителни мерки за кризата в Гърция, каза още Манолов.

Кандидатът на АБВ Виктор Йоцов започна с припомнянето, че общественото одобрение е едва 9%, като посочи, че причина за това е подуправлението “Банков надзор”. Проблемите в КТБ се трупаха далеч преди миналата година. Първият проблем там е поведението на самата банка, а вторият - реакцията на институциите. “Нейният есктравагантен бизнес модел предвещаваше срив”, каза той, изреждайки порочните практики на “Корпоративна търговска банка”. Йоцов допълни още, че сигналите за това са били видими. “Няма как да отговорим дали вината е само на “Банков надзор” или на управителния съвет, тъй като не знаем дали доклади са влизали в съвета. Но според мен гуверньорът със сигурност е знаел”, каза още той.

Трябва да възстановим доверието в надзора, като от особена важност е самата личност на подуправител, която ще изберем. Нужни са структурни и кадрови промени там.

Кандидатът на АБВ също се обяви за влизане в Единния банков надзор и еврозоната.

“Животът продължава и след КТБ”, каза Йоцов. И лансира идеята “Банков надзор” да бъде изваден от БНБ, както е в други държави.

Според него БНБ да може поеме ролята на ограмотител на българите във финансовата сфера. “Ако бъда поканен и не бъда избран за гуверньор, най-вероятно ще приема да бъда подуправител”, заяви още той.

Кандидатът на “Патриотичния фронт” Григорий Вазов също започна с напомняне - че е участвал в структурирането на сегашния вид на банковата ни система. Той също подкрепи влизането ни в Еврозоната и посочи лошия имидж на БНБ. По думите му, в краткосрочен план трябва да бъдат направени промени във функциите и задачите на подуправителите в Централната банка, като поиска централизиране на управлението. Атаката от миналата година бе към валутния борд, категоричен бе той. И предупреди, че те ще продължат. Причината е, че все още има резерв, който представлява интерес.

Той предложи влизането в Еврозоната да бъде поверено в по-голяма степен на БНБ, а не на политиците, тъй като съставите на парламентите и кабинетите са непредвидими, както и техните действия.

Вазов каза още, че ако бъде избран за гуверньор, ще покани останалите кандидати за подуправителите. Ако не бъде гласуван обаче, той самият не би станал подуправител.

Кандидатът на ГЕРБ Димитър Радев, който е подкрепен и от Реформаторския блок, започна с трите незабавни приоритета, свързани с кризата в КТБ. По думите му, нужно е укрепване на банковия надзор, създаване на нормативна рамка за справяне с кризи,възстановяване и преструктуриране на банки, както и извършване на проверка на активите на търговските банки, което трябва да стане до май 2016 г. На база на прегледа ще бъде направен и стрестест на банките. Анализът ще включва и проверка на свързаността на институциите.

Той заяви, че трябва да бъде създадено и звено по преструктуриране в БНБ, изградено в съответствие на Закона, който се обсъжда в момента. Това трябва да стане до края на годината, ако Радев стане управител. Със сигурност то няма да е в “Банков надзор”, отсече той.

Кандидатът на ГЕРБ вече е изготвил и подробен 18-месечен план за действие. Той предвижда до края на следващата година да стане ясна пълна и точна оценка на финансовата система на България. Радев също подкрепи влизането в Еврозоната, като заяви, че предвижда много активна роля на Централната банка в процеса.

Радев бе категоричен, че “Банков надзор” към БНБ трябва да започне активно да проверява търговските банки за концентрация и свързаност, трябва да се промени нормативната рамка за информация върху надзорната политика от управителния съвет. Според него надзорният капацитет по отношение на персонал и информационни технологии трябва да бъде увеличен.

Като коментар за друга част от дейността на БНБ, той посочи, че трябва да бъдат пуснати подобрени серии на банкнотите, които вече са на по пет години, а тези с по-ниска стойност трябва да бъдат заменени с монети.

Изборът в пленарна зала ще бъде най-вероятно на 15 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама