Условна присъда получи пенсионер от с. Раковски заради фалшиво решение на ТЕЛК

16:58, 09 юли 15 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районният съд в Разград наложи условно наказание от една година и осем месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок на пенсионер от разградското село Раковски.

Съдът призна подсъдимия с инициали М.К. за виновен в това, че от 9 юли 2007 г. до 30 април 2015 г. в село Раковски и Разград използвал неистински официален документ – експертно решение, на което е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК, за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски“ Разград.

Подсъдимият е получил без правно основание пари в размер на 17 976 лв., представляващи изплатени лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и лична социална пенсия за инвалидност, както и 1 657,50 лв., представляващи изплатени месечни добавки за социална интеграция (за транспортни услуги и за диетично хранене и лекарства), всичко на обща стойност 19 633,78 лв.

Първоначално определеното от съда наказание от две години и 6 месеца лишаване от свобода е намалено с една трета, тай като подсъдимият се признал за виновен и  делото е гледано по съкратеното производство.

Мъжът е осъден също да заплати на Агенцията за социално подпомагане сумата от 1657,50 лв. обезщетение за причинените от престъплението имуществени вреди, а на НОИ сумата от 17 976,19, представляваща обезщетение за причинените от престъплението имуществени вреди, заедно със законните лихви.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Разградския окръжен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама