Шуменският театър със 107 хил. лв. приходи за полугодието

17:24, 09 юли 15 / Култура 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приходи от 107 146 хил. лв. са постъпили от билети през първите шест месеца на годината в Драматично-кукления театър “Васил Друмев” в Шумен, отчетоха от културния институт.

През полугодието са изиграни 166 представления, с 21 272 зрители.

159-ят сезон на театъра премина под знака на българската драматургия, под мотото „Българският сезон на шуменския театър”. През творческата година са реализирани три драматични и три куклени заглавия.

По повод празничните чествания на 165 години от рождението на Иван Вазов сезонът бе открит с премиера на спектакъла „Към пропаст” по Патриарха на българската литература. През май екипът на спектакъла бе отличен с „Наградата на Шумен” в раздел „Театър”, припомнят от ДКТ “Васил Друмев”.

В края на октомври детското заглавие „Тримата братя и златната ябълка” по българска народна приказка зарадва най-малките.

В средата на март бе премиерата на спектакъла „Старопланински легенди” по разкази на Йордан Йовков.

Най-новият проект на шуменския театър стартира през април с младата режисьорка Неда Соколовска. Премиерата на вербатим спектакъла „Оттука започва България” беше в рамките на съпътстващата програма, част  Друмевите театрални празници “Нова българска драма”.

Месец май беше ознаменуван от XXIV издание на Друмевите театрални празници, посветени на българската драматургия. Най-добрите заглавия поставени по български автори през изминалия сезон бяха селектирани от театроведа д-р Ина Божидарова за участие. От 11 до 16 май традиционно Шумен посрещна едни от най-добрите трупи в страната в техните творчески превъплъщения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама