Роми от Русе са посочили проблемите на общността си и причините за тях

17:27, 09 юли 15 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кръгла маса по подпроект на сдружение „Еквилибриум“ се проведе днес. Той обслужва проект на Националната мрежа за децата, озаглавен „Урок по укрепване развитието на организационния капацитет“, реализиран с финансовата подкрепа на Конфедерация „Швейцария“, чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Подпроектът, по който беше организираната кръгла маса, е озаглавен „Развитие на самостоятелна семейна политика, засягаща детското благосъстояние в община Русе“.

Той е насочен към ромите, тъй като основно в тази група има рискове при децата, свързани с образование, здравеопазване и социалните политики.

В рамките на проекта са анкетирани 15 социални служители, работещи с цигани, за да се разбере, как те виждат проблемите им, както и 15 роми родители, които също са дали мнение по темите.

След анализ на резултатите е станало ясно, че самите цигани посочват като основни проблеми на общността им бедността, безработицата, лошото образование, различни здравни проблеми, както и липса на информираност.

Като причина за това те са посочили изолираността на циганското население в махали, в които се комуникира само в общността, което води до недоброто владеене на български език, разразстващо се всяка година.

Също така анкетираните роми са посочили като причина за изброените проблеми традиционните им обичаи, които не отговарят на нуждите на съвремието. Например влиянието на свекървата, чиято дума тежи повече, отколкото на лекарите и социалните работници, ранното сключване на брак, с пряка последица отпадане от училище, архаичните методи на възпитание и др. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама