Меркел: Опрощаване на гръцкия дълг няма да има

18:14, 09 юли 15 / Свят 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Класическо опрощаване на гръцкия дълг няма да има. Международните кредитори не обсъждат подобен вариант", каза германският канцлер Ангела Меркел по време на визитата си днес в босненската столица Сараево, предадоха световните агенции.

Ангела Меркел припомни, че през 2012 година Еврозоната е била изправена пред въпроса за устойчивостта на гръцкия дълг и поради тази причина е взето решение за удължаване на срокове за връщане на заемите и по този начин еврогрупата натрупа опит за решаване на кризи.

"Казах, че няма да има опрощаване на дълга. Позицията ми не се е променила от вчера до днес", подчерта Меркел.

Твърда остана позицията и на германския министър на финансите Волфганг Шойбле. На пресконференция във Франкфурт той заяви, че „МВФ е прав, като казва, Гърция се нуждае от "подстригване", за да се справи с дълга си. От друга страна „подстригване“ не може да има защото това би довело до нарушаване на принципите на Европейския съюз," обясни той.

„За да има сделка е необходимо да има някакви предварителни действия за изграждане на доверие, а аз не виждам такива от страна на Гърция. Скептичен съм, шансовете за споразумение са лимитирани преди неделя“, обясни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама