Радан Кънев: С АБВ вероятно не живеем в един свят

18:20, 09 юли 15 / Политика 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдебната реформа е центърът, около който се обедини това правителство. Това е отговорът на обществената реакция на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Ако искаме да сме стабилна европейска държава, трябва да започнем тази реформа. Това коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев в студиото на bTV.

Кънев обясни, че приема трудно отказа на АБВ да подкрепи промените в съдебната власт, но още очаква позицията на социалния министър Ивайло Калфин по казуса.

„АБВ не е съществена част от мнозинството, ако не желае да бъде. Работили сме много добре с г-н Калфин, с Парламентарната група на АБВ, но ако по-най-важният въпрос имаме различие, твърде вероятно е да не живеем на един свят“, каза Кънев. Той добави, че скоро предстои среща на ниво парламентарни групи между Реформаторския блок и АБВ.

Лидерът на ДСБ поясни, че атаките срещу правосъдния министър Христо Иванов са доказателството, че промените в Конституцията и в Закона за съдебната власт са изключително важни.

„Ще отстояваме реформата, дори ако цената на приемането ѝ е да си подадем оставките“, категоричен бе Кънев.

Той определи като „съпротива на статуквото“ искането на ВСС за среща с Бойко Борисов и настояването им за оставка на правосъдния министър. Радан Кънев коментира и позицията на главния прокурор Сотир Цацаров относно недостатъците на прокуратурата.

"Г-н Цацаров седи някак на линията – един път иска децентрализация, а в следващия момент, при по-конкретен проект главният прокурор „се втвърдява”. Нищо лично нямам към него – въпросът е има ли разделителна линия или няма. Когато 80% от българите казват, че си дават данъците за нищо, че правосъдието не работи, значи има разделителна линия. Колебанието на Цацаров не може да продължи вечно", каза Кънев.

По темата „КТБ” той призна, че е подписал доклада на Временната комисия за КТБ с особено мнение.

"Разминаваме се по отношение на две важни институции в държавата – на КФН, като не приемам позицията на комисията, че няма нищо общо с КТБ, както и на българската прокуратура. Не е вярно, че членовете на комисията за КТБ не могат да коментират прокуратурата. Не можем да я променяме, но не и да я коментираме", заяви Кънев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама