При 33 % двойки останаха 170 свободни места в училищата в Добрич след второ класиране

19:07, 09 юли 15 25 650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
170 са незаетите места в училищата в Добрич след втория етап на класиране, съобщиха за Topnovino.bg от Регионалния инспекторат по образование. Незаети бройки има във всички паралелки, като изключение правят само двете с изучаване на английски език в ЕГ „Гео Милев“.

Най-сериозно е положението в две от паралелките  във Финансово стопанската гимназия и в Професионалната гимназия по туризъм, където, най-вероятно ще се стигне до сливане на две професии в една паралелка. Проблемни са паралелката „Търговия на едро и дребно“ и „Застраховане“ във ФСГ "Васил Левски" и „Кетъринг“ и „Организация на хотелиерството“  - в ПГТ "П. К. Яворов".

В Езикова гимназия също има свободни места - 5 за френска паралелка и едно - за немска. В ПМГ свободни са 29 бройки, от които по 13 в паралелките по биология и информационни технологии, и 3 – по информатика.

Според специалистите, една от основните причини за многото незаети места е големият процент – 33, двойки на изпита след седми клас. Тази година за първи път с най-висок бал е бил приемът в немските, а не в английските паралелки в ЕГ „Гео Милев“.

Утре започва подаването на документи за участие в третия етап на класиране, като приемът ще продължи до 14 юли, включително, без неделя. Това ще става в ОУ "Христо Смирненски" гр. Добрич. В трети етап на класиране могат да участват ученици, които не са участвали в първи и втори етап. От РИО напомнят, че в класирането могат да участват и ученици, които не са се явявали на допълнителен модул от НВО, но имат оценка най-малко 3,00 на НВО по БЕЛ и Математика, както и ученици, които са недоволни от класирането си на първи и втори етап. Те могат да променят и пренареждат желанията си, съобразно обявените свободни места, но не запазват мястото си от по-преден етап на класиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама