Оправдаха братята Чепишеви, обвинени за иманярство край Айтос

19:13, 09 юли 15 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският окръжен съд призна за невиновни и оправда братята Живко и Здравко Чепишеви по повдигнатите им две обвинения – за търсене и за повреждане на археологически обекти, съобщиха от пресцентъра на БОС.

Първото е за това, че на 22 ноември 2011 г. около 12 ч. в местността Могилата край айтоското село Черноград, без да имат разрешение по реда на чл. 148 от Закона за културното наследство, търсили археологически обекти в тракийска могила, датираща от II хилядолетие преди Христа до IV век след Христа. За извършване на деянието бил използван багер, управляван от трето лице.

Второто обвинение е за това, че по време на разкопаването повредили недвижима културна ценност, изключителна държавна собственост, каквато е древната могила. Разбита била подпорната каменна стена в основата на надгробното съоръжение, имаща конструктивна роля за задържане на могилния насип и е засегнато каменно съоръжение в северозападната част на могилата. Причинените щети са в размер на 70 000 лв., съизмерими с оценката на провеждането на спасителни археологични изследвания и възстановяване на културната ценност.

Окръжният съд отхвърли предявения и прие за съвместно разглеждане граждански иск от министъра на регионалното развитие и благоустройството в размер на 70 000 лв. обезщетение за причинени имуществени вреди.

В наказателния процес Чепишеви поддържаха първоначално дадените от тях обяснения за случилото се. Те се намирали в землището на с. Черноград, за да окажат юридически услуги на техен клиент. Да направят оглед на земеделски земи, които клиентът искал да наеме да обработва, и да проверят дали съответстват със скиците и документите за собственост. На посоченото място те за първи път са видели човека с багера. Полицаите ги заварили в автомобил, в който изчаквали собствениците на нивите и техните адвокати.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Бургаския апелативен съд.

Братята близнаци са родени на 18 ноември 1968 г. в смолянското село Брезе. Завършват юридическо образование и работят като адвокати. Живко Чепишев беше кандидат за кмет от партия РЗС на Яне Янев. Той е бил и районен прокурор в Девин. И двамата са известни с активната си политическа позиция и са се кандидатирали за постове в местната власт от различни политически сили.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама