КЕВР определя на каква цена ще купува ток от американските централи, но при едно условие

19:52, 09 юли 15 / Политика 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По методологията на Европейската комисия ощетяването на България от американските централи ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3 е почти 3 млрд. лева – не без съдействие на некомпетентно законодателство и държавните органи. Това каза в студиото на bTV съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Думите му дойдоха след внесения вчера законопроект за прекратяване на договорите за изкупуване на ток с американските централи.

Техните собственици ще имат 150 дни, за да подготвят разтрогването на договорите. Ако не го направят, КЕВР получава право едностранно да определи цена, на която да изкупува тока от американските централи и тя да не е по-висока от средната цена на свободния пазар, поясни Симеонов. На въпрос дали това е революционен подход, той отговори негативно.

„Никаква революция не е това. В Полша и в Унгария има такива прекратени договори – като неправомерна държавна помощ, където главен герой е AES. Нашият законопроект стъпва изцяло върху европейските директиви и дори арбитражни дела“, добави Симеонов.

Законопроектът е получил одобрението на премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова и министъра на финансите Владислав Горанов. 

Относно разтрогването на договорите, Симеонов беше категоричен, че САЩ няма да застане зад фирма, която не спазва американското законодателство. Освен това, един от инвеститорите е „обект на внимание” от американските власти - по схема, подобна на Ахмед Доган за "Цанков камък", обясни Валери Симеонов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама